Wpis z mikrobloga

Od 11 lat działam na rynkach "zachodnich", jak robię appki/stronki/ebooki to anglojęzyczne. Zawsze byłem przekonany, że w polskim necie nie ma pieniędzy, bo Polacy są biedni i nie mają pieniędzy. Stawki reklamowe były zawsze niskie, a Polak zawsze szedł na chomika by spiracić przykładowo Twojego ebooka. Dzisiaj chyba to się zmienia. Właśnie czytam, że wykop osiągnął rok temu zysk netto w wysokości 900 tysięcy.
Strona, która:
-ciężko się monetyzuje, bo użytkownicy nie przychodzą tutaj płacić
-nie profiluje użytkowników, przez co nie może dostarczać im treści reklamowej, której chcą
-kieruje swój ruch do użytkowników, którzy po prostu nie mają pieniędzy

#biznes #webdev #internet #pieniadze
  • 12
Taki gówno-blog Szafrańskiego potrafi 300k

@Sekularyzacja: Bardzo odważne twierdzenie. Szafrański to cwany lis i pięknie się zmonetyzował, trafił w dobrym czasie w dobrą niszę.

a jak wydał ebooka to 1,5mln w 2 miesiące wyciągnął

@Sekularyzacja: Tu podwójnie widać jaki cwany lis bo książkę wydał sam.

serwisy tego typu nie bardzo dają się monetyzować

@Sekularyzacja: Dają, dają. Ktoś tu ładnie kiedyś nawet opisał co Wykop mógłby zrobić.
@nie_programista_20k: bo to nie jest takie proste, cały wykop musi zostać przepisany. Jest niewydajny by przeprowadzić profilowanie użytkowników i robić to w czasie rzeczywistym / co kilka dni. Wszystkie serwerownie by się zesrały xD
To nadal jest PHP (napisane dekadę temu) + Mysql, co przy takiej ilości treści samo w sobie generuje koszty
konkurencja prawicowców "lu..." jest napisana w nodejs + mongodb
@CeZiK_: może się kiedyś doczekamy, z pewnością będzie to trudne, 2 dekady nawalonej treści, pewne treści bym po prostu usunął np. starsze niż 2 lata
zastanawia mnie też, czemu nie wykorzystują biznesowo list mailingowych