Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #pytanie

Czy w obecnych warunkach drogowych jesteście zadowoleni ze swoich opon wielosezonowych?
Pytam, bo się wahałem tym roku i jeszcze zostałem na zimówkach. Ale jeśli dają radę teraz, to wezmę na przyszły sezon.
Dzięki.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Inboxie: dzisiaj właśnie zabrałem auto różowej, żeby potestować wielosezonowe opony i kurde jestem zachwycony jak na razie ( ͡° ͜ʖ ͡°) co prawda mają dopiero pół roku, ciekawe, jak się będą sprawować, jak się bardziej zużyją, ale mam wrażenie, że na śniegu dają radę lepiej od moich zimówek
  • Odpowiedz
@Inboxie: Potestowałem w weekend na furze ojca- jest naprawdę bardzo spoko. Jak zainwestujesz w porządnej jakości wielosezon premium (Michelin, Continental, Nokian, Bridgestone, Pirelli) to na pewno lepiej mieć 1 komplet całorocznych niż 2 osobne komplety tanich letnich i tanich zimówek (chińczyki czy inne gówniane Dębice Frigo).
Dodatkowym atutem jest to, że przy umiarkowanych przebiegach rocznych (powiedzmy 15k km) starzenie się gumy i zużywanie bieżnika idzie równolegle - nie mamy sytuacji
  • Odpowiedz
@Inboxie: Mam wielosezony apollo, dziś wyjeżdżałem z podwórka, śniegu tyle że podwoziem szorowało i samochód wyjechał. natomiast na lodzie ślisko, ale tutaj to i zimówki chyba nie pomogą.
  • Odpowiedz
@Inboxie: Wróciłem do domu a śniegu jeszcze dosypało, zderzakiem pchałem śnieg przed sobą, aż zebrał się w takiej ilości, że samochód zaczął buksować. Ogólnie w porównaniu do innych samochodów i opon, a samochodów miałem do tej pory 12 szt, a opon to nawet nie policzę by nie okłamać, to te wielosezonowe obecne to tak na 5+
  • Odpowiedz
@Inboxie: Nówki Vectorki od Goodyera dobrze się sprawują. Dobrze hamują na świeżym/zbitym śniegu. Musiałem wymusić działanie absu poprzez chamski hamulec w podłogę, a nowe zimowe Fuldy u kolegi to lipne, bo non stop abs przed progami xd No ale wiadomo inna klasa.
  • Odpowiedz
  • 1
@Inboxie tak, mam nexeny, 20kkm przebiegu na nich. Normalnie jeżdżę, wjeżdżam w głęboki śnieg żeby gdzieś zaparkować i bez większych problemów wyjeżdżam
  • Odpowiedz