Wpis z mikrobloga

Nigdy nikomu nie zycze spadku, ale miejsce Puszczy jest dwa poziomy nizej. To klub z miesciny, bez kibiców, bez stadionu oraz bez historii. Typowa wiocha, bo jakis Janusz zachcial pobawic sie w futbol. Ten klubik nawet sie nie klika, nie jest medialny, nie generuje hajsu, doslownie nic pozytywnego. Fajnie bylo, posmialismy sie, ale na ich miejsce jest 10 innych klubów ze stadionami z duzych miast.
#mecz #pilkanozna #ekstraklasa
kre-dens - Nigdy nikomu nie zycze spadku, ale miejsce Puszczy jest dwa poziomy nizej....

źródło:

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kre-dens: Boli d--a, że palarnie publicznych pieniędzy obijają się po drugiej i trzeciej klasie rozgrywkowej, ciągle jadąc na "czasach świetnoścu" i "bazie kibicowskiej". A przychodzi ktoś z pomysłem, klub "z mieściny" i je wyjaśnia lecząc samą ligę.
Jeszcze parę spadków i może coś się ruszy w mentalności.
  • Odpowiedz
@arais_siara: @MrFryteczka wyniki są NAJWAŻNIEJSZE. Może i Niepołomice są małe, klub mniejszy ale to nie szkodzi, by grali w ESA. Taki Koszalin, mający 105k mieszkańców, warunki na wielki klub, lokalizację, kopie się kilka lat w 4lidze.
  • Odpowiedz
@kre-dens: ja bym jeszcze tolerował to wszystko gdyby Puszcza grała ciekawy futbol. Tylko, że ich się nie da oglądać, jak prowadzą to grają na czas aż do bólu, wykonywanie autu zajmuje im 30 sekund i jeszcze rzucają tę piłkę w pole karne nawet z połowy boiska. Okropne to jest.
  • Odpowiedz
@kre-dens: to ja proponuję dziką kartę od Ekstraklasy dla Zawiszy Bydgoszcz,jedyne miasto w Polsce powyżej 250 k mieszkańców które nie ma piłki na poziomie centralnym ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dodam więcej-z całego województwa nie ma żadnego klubu na szczeblu 1.ligi,a za chwilę może nie być żadnego na poziomie 2.ligi jak Grudziądz spadnie. W Bydgoszczy jest stadion,Zawisza ma kibiców w całym regionie ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@arais_siara: No na przykład Wisła nie ma, do tego jeszcze płaci miastu 5 milionów rocznie za korzystanie ze stadionu.

Ja rozumiem wsparcie z miasta, ale tu chodzi bardziej o skalę. W przypadku Niepołomic to już sroga patologia jak prawie 3% budżetu miasta idzie na klub piłkarski. W przypadku Zabrza, Gliwic, Wrocławia są to promile.

Poza tym Puszcza jedzie na licencji warunkowej i jak się utrzymają to będą musieli na poważnie
  • Odpowiedz
@arais_siara: Jak już dyskutować o stadionach to zasadniczo poza Termaliką każdy klub gra na miejskim stadionie. Różnica jest taka, że niektóre kluby płacą rynkowe stawki, inne płacą mocno preferencyjne, a jeszcze inne nic nie płacą.
Miasto dopłaca do utrzymania stadionu bo stadion jest miejski. Może po prostu miasto słabo nim zarządza jak się nie bilansuje.
  • Odpowiedz
@kre-dens A na moją Warte zawsze szkalowanko było. Chociaż historycznie dużo dla futbolu w Polsce zrobiliśmy. No niestety, ja tam za Puszczę trzymam kciuki, niech ucierają nosa tym największym - tak jak i nam się czasami udawało.
  • Odpowiedz
  • 1
@przegro_pisarz:
1 liga:
Arka Gdynia, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Ruch Chorzów, Polonia Warszawa, GKS Tychy.
2 liga:
Polonia Bytom, Hutnik Kraków, Zagłębie Sosnowiec.
3 liga:
Zawisza Bydgoszcz.
  • Odpowiedz