Wpis z mikrobloga

Konrad z RiGCZem. A w komentarzach płacz, bo „biednych nie bedzie stac wyslac dzieci na studia”, tylko dlaczego ludzie źle diagnozują problem? Dlaczego według nich problemem byłoby to, że bogatsza część społeczeństwa nie finansowałaby leczenia i studiów tej biedniejszej, a nie sam fakt, że biedni w ogóle posiadają dzieci. Dlaczego w XXI wieku nadal promujemy rozmnażanie się za wszelką cenę idąc w ilość, zamiast systemowo zniechęcać niewykształconych i biednych do posiadania potomstwa i iść w jakość, a pracę niewykształconych konsekwentnie zastępować automatyzacją?

#neuropa #4konserwy #bekazpodludzi #kapitalizm #antykapitalizm #bekazlewactwa
kezioezio - Konrad z RiGCZem. A w komentarzach płacz, bo „biednych nie bedzie stac wy...

źródło: comment_16127742531bUG1P93Xv47PtenCfUHvT.jpg

Pobierz
  • 24
@zkrwtq: Czyli mamy zaprzestać jakiegokolwiek rozwoju, bo on konsekwentnie prowadzi do automatyzacji, tylko dlatego, że ludzie nie będą mieć pracy? Czym to się różni od sytuacji w PRL, gdzie ważniejsze było, żeby ludzie mieli pracę, niż to czy zakład był rentowny.
@kezioezio: A może zamiast płatnych studiów i płatnej opieki zdrowotnej wyższe podatki dla Konrada, kiedy Konrad będzie miał dość odwagi by o tym mówić( ͡° ͜ʖ ͡°)?

Konrad piiany i niespełna rozumu, sposób na wygranie z PiSem to więcej neoliberalizmu?

Dlaczego według nich problemem byłoby to, że bogatsza część społeczeństwa nie finansowałaby leczenia i studiów tej biedniejszej, a nie sam fakt, że biedni w ogóle posiadają dzieci.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@kezioezio:

Dlaczego w XXI wieku nadal promujemy rozmnażanie się za wszelką cenę idąc w ilość, zamiast systemowo zniechęcać niewykształconych i biednych do posiadania potomstwa i iść w jakość, a pracę niewykształconych konsekwentnie zastępować automatyzacją

No, dalej. Dawaj napisz tak pod czyimiś żalami, że jest prostym robolem i dlaczemu un mało zarabia, to zaraz ci wytłumaczą, że nie każdy może być programistą, inżynierem czy lekarzem jak ty hehe, 90% ludzi
No ale czemu nie?

@CynicznyMarksista: No bo z jakiej racji ja mam ich odciążać? Po drugie już napisałem wyżej. Świat zmierza w kierunku automatyzacji, więc należy iść w jakość a nie ilość.

Automatyzacja ok, ale z dochodem gwarantowanym,

@michal0110: No ale w takim razie po co Ci ludzie byliby potrzebni, skoro tylko przynosiliby straty?
lecz sie człowieku

@Chlodny_Pokerzysta: Dzięki za wspaniały argument. Chciałem tylko przypomnieć, że Lewica (np Pani Spurek) wyraźnie mówi, że rodzenie kolejnych dzieci wpływa negatywnie na klimat, więc jest na to rada. Wystarczy przyspieszyć automatyzację, wprowadzić coś na wzór programu "Polityka jednego dziecka" w Chinach i w pewnym momencie pozostaną tylko ludzie potrzebni do obsługi tych maszyn, może miliard, a może dwa. Same plusy.
No bo z jakiej racji ja mam ich odciążać

@kezioezio: To jedynym sprawiedliwym podatkiem według ciebie jest pogłówny( ͡° ͜ʖ ͡°)? Oprócz swoich marzeń sennych w jakim rozwiniętym kraju coś takiego funkcjonuje? I z jakiej racji biedacy mają się na to zgodzić.

No bo z jakiej racji ja mam ich odciążać

@kezioezio: Na przykład z tytułu umowy społecznej.
@kezioezio: > Dlaczego według nich problemem byłoby to, że bogatsza część społeczeństwa nie finansowałaby leczenia i studiów tej biedniejszej, a nie sam fakt, że biedni w ogóle posiadają dzieci.
libki piszą takie rzeczy, a potem płacz, jak to możliwe, że PiS wygrywa wybory
libki piszą takie rzeczy, a potem płacz, jak to możliwe, że PiS wygrywa wybory

@rzwirq2032: No wygrywa przez to, że wmawia się biednym ludziom, że posiadanie dzieci bez odpowiedniej stabilności finansowej to nic złego, a później gdy okazuje się, że nie potrafią żyć inaczej niż od pierwszego do pierwszego, to wyciągają ręce do takich populistów. Dlaczego aby adoptować dziecko, trzeba spełniać warunki mieszkaniowe czy finansowe, a urodzić dziecko może sobie nawet