Wpis z mikrobloga

Od jakiegoś czasu siedzę w #wspinaczka. Najpierw scianka, później w sezonie trochę skałek, teraz znowu ścianka. No i stwierdziłam ze pora zainwestować w końcu w swój sprzęt. Buty i uprząż mam. Brak: ekspresy, przyrząd do asekuracji, lina. Od czego zacząć? Jakie firmy, modele? Czego unikać?
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dru_Gru: Właśnie ziomków nie mam co pytać bo są strasznie nieobiektywni. „Ct to gowno bo tak” o i taka rozmowa.. act mam na uwadze. A ekspresy? Jakie długości taśm, 12cm 5 sztuk będzie ok?
  • Odpowiedz
@olifjaturq: no, ale bedac w skałkach uzywałas jakis sprzet np. do asekuracji?

ATC polecam, bo przed zakupem używałem go, gri gri i cos jeszcze i to mi przypadło do gustu.
Swoja droga, ja tez nie jestem obiektywny, nikt nie bedzie XD kazdy chwali to co uzywa, a jezeli zdanie randoma z tagu jest wiecej warte niz gosci z którymi lecisz na wspin to "XD"
|

A i CT to g---o,
  • Odpowiedz
@Dru_Gru: Kurs na ściance miałam na gri gri ale poza tym zawsze używałam kubeczków. Ludzie na wykopie bardzo często na prawdę solidnie doradzają w różnych dziedzinach i maja spora wiedzę. Myslalam ze i tutaj na tagu odnajdę pomoc ale chyba bardziej jestem wyśmiewana :/ moje „ziomki” to są ziomki z grupy okolicznej którzy czasem przygarniali mnie jak brakowało im kogoś na linę. Dlatego właśnie chce mieć coś swojego i zacząć
  • Odpowiedz
@olifjaturq: 10 ekspresów w tym 2-3 długie 7-8 12cm(w sklepie polecam się pobawić czy ci pasuje kształt, praca zamka kolor), lina dynamiczna minimum 60m na początek polecam 10mm mam tendona z najlepsza impregnacją i sobie chwalę, pętka 80cm do autoasekuracji, rep do prusika, 2-3 hms ewentualnie owal stalowy do wędki
  • Odpowiedz
@olifjaturq: Mam 2 komplety (czyli po 6 szt) ekspresów Singing Rock Colt 12 cm i chwalę sobie (osobiście nie miałem potrzeby korzystania z dłuższych póki co). Dość duże/wygodne - jak się wspinasz sportowo to polecam. Lina (nie wiem co planujesz robić w tych skałach/ściance) ja osobiście wziąłem 70m Roca, ale modelu nie pamiętam - fajna, dynamiczna, sprawdza się, minusem jest, że trochę się odkształca (używam birdie beal/gri gri). Jak wspinasz
  • Odpowiedz
@olifjaturq: jeśli masz buty to najgorsze za tobą:D
Jeśli chodzi o kubki to wszystkie "klasyczne" powinny być ok, najpopularniejsze są ATC guide i reverso petzla, ale inne też dają radę.
Linia - dynamiczna, 60m, między 9,6 a 10mm. Moim zdaniem nie ma co przepłacać, ale nie wszyscy się zgodzą. Jura jest łaskawa dla lin, Sokoliki i piachy już nie :P
Ekspresy "proste sportowe", nie idź w lekkie i małe, wystarczą
  • Odpowiedz