Wpis z mikrobloga

Chyba zdecydowana większość ma swoje własne produkty. Największe firmy zatrudniają nawet ok. 200 osób i są to Metapack, StreamSoft, Apator Rector. Z nieco mniejszych kojarzę też 4system, GlobalLogic.
Spore IT jest w cinkciarz.pl. Nie wiem jak to wygląda teraz w ADB, ale na pewno tam też sporo programistów pracuje.
Ponadto są Transition PSC, Astec i sporo mniejszych software house'ów.
  • Odpowiedz
@brown_quick_fox: Jest niezle jak na ZG... Ogolnie firm zajmujacych sie programowaniem jest calkiem sporo. Wlasne produkty... Cinkciarz, Streamsoft, ADB, Rector i jeszcze pewnie z pare by sie znalazlo gdyby sie zastanowic.
  • Odpowiedz
@brown_quick_fox: no jak na taki rozmiar miasta to Zielona Góra ma spoko rynek IT. Może dlatego, że jest tu taniej niż w większych miastach a uz trochę tych programistów produkuje. I pewnie bliskość do Niemiec to też plus w przypadku firm outsourcingowych, bo outsourcing leci przeważnie dla firm z Niemiec
  • Odpowiedz
Programistów to za wielu chyba nie produkuje. I to jest raczej bolączka tego rynku. Zakładajac, że co roku informatykę na UZ kończy 60 osób (optymistyczny wariant), to programistów tam może jest 20-30 w porywach. Do tego część z nich kończy we Wrocławiu lub Warszawie.
Niemniej jednak rynek IT w ZG jest całkiem spoko, zważając na to, że nie ma chyba drugiego miasta tej wielkości, które by miało 1500 osób zatrudnionych w IT.
  • Odpowiedz
Zakładajac, że co roku informatykę na UZ kończy 60 osób

@p4damczyk: ale nie tylko informatyka kończy robiąc w programowaniu, ludzie z kilku innych kierunków też często kończą na programowaniu, na wiea jest automatyka i robotyka, telekomunikacja, na wmie jest informatyka i ekonometria czy inżynieria danych. Dużo ludzi z którymi pracowałem/pracuję, ale głównie starsi, są po matematyce.

Poza tym, przynajmniej patrząc po moim roku, większość zaczyna od pracy w zg, dopiero
  • Odpowiedz
To co napisałeś to prawda, zapomniałem o innych kierunkach.
Aczkolwiek osobiście nie znam programistów, którzy by nie byli po informatyce. Może po prostu za mało wiem o ludziach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kojarzę osoby z elektroniki czy matematyki ale to analitycy głównie.
  • Odpowiedz
Aczkolwiek osobiście nie znam programistów, którzy by nie byli po informatyce

@p4damczyk: czyli pracujesz prawdopodobnie przy jakimś systemie biznesowym albo nawet frontend, prawdopodobnie outsourcing.
A są też przecież pozycje dla programistów systemów embedded czy inne niskopoziomowe programowanie, tutaj pewnie człowiek po AiR byłby jak znalazł, są różne stanowiska big data. Sam w zespole mam, licząc ze mną, 3 osoby po infie a obecnie mamy 10 osób, głównie po inżynierii danych, przewijały się
  • Odpowiedz