Wpis z mikrobloga

Szukam laptopa dla wujka do 6500 zł (kwota razem z windowsem). Wujek za bardzo nie gra ani nie robi nic wymagającego ale dostał taki budżet od firmy. Znalazłem za 5900 zł i7-10870H (8/16), rtx'a 3060, 500gb ssd, 16gb ramu i z windowsem: https://www.x-kom.pl/p/623227-notebook-laptop-156-gigabyte-g5-kc-i7-10870h-16gb-512-win10-rtx3060p.html?partnerid=100955786&sm12=Mzc%3D&ts=1612205406&token=c2de1beff57c836c7bf49e8737c019ee&103 Coś lepszego znajde w tej cenie? tak w ogóle to Gigabyte robi dobre laptopy pod względem jakości wykonania?
#komputery #laptopy
  • 9
@kerri: Bez grania to już bardziej adekwatne będą:
Dell z linii: Latitude lub Precision
HP z linii: ProBook lub EliteBook
Lenovo z linii: ThinkPad T

Takie są moje typy na szybko.
W grę odchodzą notebooki z System76, ale jeżeli Linux, to można je rozważyć ze względu na możliwe wyłączenie Intel ME / AMD PSP.

Kwestia jeszcze prócz budżetu:
Preferowany rozmiar matrycy, waga czy w ogóle inne oczekiwania.
Jak to sprzęt do
@kerri: A. Jeszcze można dopisać.
W przypadku tych modeli można rozważyć legitną gwarancję NBD.
W tej materii Dell jest po prostu dobry od lat (nie wiem jak stoją jakościowo względem wcześniejszych lat w ramach linii).
Nie wiem jak z HP i z Lenovo.
@kukisp: @sirpingus: Wujek nie gra ale może gdyby miał możliwość to by coś spróbował. Ekran ma być 15,6", windows w cenie, bateria czy waga chyba nie ma dużego znaczenia bo z tego co wiem to zazwyczaj leży na biurku pod ładowarką. Budżet firma mu dała 6000-6500 zł. Wymagań nie ma konkretnych więc nie wiem czy nie najlepiej byłoby wziąć tego gigabyte'a z i7 i rtx 3060 bo byłby najbardziej uniwersalny
@kerri: A czy umiesz określić z grubsza co laps musi uciągnąć i na co musi pozwolić?
Czy coś takiego poza typowo biurowym (WWW, Office, e-mail) zawodowo robi (ERP, serwis, CAD)?
Tu trochę kwestia priorytetów (praca > rozrywka czy rozrywka < praca) i pogodzenia ról notebooka.
Firma może być otwarta na propozycje, ale rozsądkowo chyba lepiej żeby się przyjemniej pracowało niż gdyby się męczyć z maszyną (zwłaszcza przy przenoszeniu).

Poza tym teraz
@sirpingus: Z tego co wiem to żadnych programów typu CAD. Typowy, przeglądarkowy laptop.
Raczej będzie to typowo biurowy. Są w ogóle jakieś opcje za 6000 zł typowo biurowe które są ZNACZACĄ lżejsze i wygodniejsze od chociażby tego gigabyte'a z i7 i rtx 3060?
Wujek powiedział, że dla niego ważne by miał 15,6" i mieścił mu się w plecaku a waga aż takiego dużego znaczenia nie ma.
Ja normalnie bym mu polecił
@kerri: Diabeł tkwi w szczegółach.
1. Matryca
2. Dodatkowy moduł LTE (bazujący na Intel XMM 7360)
3. 3 lata podstawowej gwarancji NBD od Della (nie sprzedawcy) w cenie z oferty. Nawet jak to standard dla Della, to wyróżniam to względem gwarancji innych firm.
4. Thunderbolt 3, który pewnie można podłączyć do Docka/dongla. Możliwe że jednym kablem do lapsa da się załatwić ładowanie + monitor + porty USB 3.1/3.2. To w biurze