Wpis z mikrobloga

@Z0nk0: nie, w podglądzie będzie OK, to czysto mechaniczna sprawa - skok śruby trapezowej oraz kąt obrotu silnika krokowego osi Z. W skrócie - zobacz jak wygląda np. na 0.28 albo 0.32.
  • Odpowiedz
Ale to także w Curze powinno być widoczne na podglądzie modelu, czy nie?

@Z0nk0:

nie, cura zaklada, ze glowica zostanie podniesiona na wlasciwa wysokosc - jezeli korzystasz z niewlasciwej wysokosci warstwy, to bedzie to problem mechaniczny drukarki.
  • Odpowiedz
Brzmi rozsądnie w powiązaniu z tą regularnością występowania błędów w druku. Muszę to sprawdzić

@Z0nk0:

masz mozliwosc:
dostosowywania sie do tego wymogu dzielnika 0.04mm
zmienic sruby trapezowe na inne
zmienic silniki na 0.9 stopnia (wtedy ten dzielnik bedzie rowny 0.02mm -wiec wylapiesz wszystkie parzyste wysokosci warstwy ;) )
  • Odpowiedz
@Z0nk0: jakiego slidera używasz, aby nie Cury w którejś najnowszej wersji?

Bo miałem identyczny efekt, gdy usiłowałem zarzucić używaną od lat starą, jeszcze "niebieską" curę (14.12.1) na rzecz jej aktualnej nowoczesnej wersji. Też wszystkie ustawienia ok, drukarka na 100% ok, a z nową curą był dokładnie taki sam efekt. Nie doszedłem do przyczyny, przeprosiłem się ze starą wersją cury po prostu.
  • Odpowiedz
@dymel: @sylwek2k: najpierw odpisałem, a potem zobaczyłem resztę dyskusji (jak rasowy wykopek :D ) - moja drukarka oś Z ma na pasku, nie na śrubie. Jak wyliczyć tą wymaganą krotność skoku u mnie? Obwód koła pasowego dzielony przez krok silnika? Czy rodzaj użytego stepsticka ma tu znaczenie? Bo już nie pamiętam, ale chyba mam mikrokroki...
  • Odpowiedz
@Jarek_P: szczerze to nie wiem jak to policzyć, widziałem taką odpowiedź na jakiejś grupie kiedyś ;)
PS. Możesz wrzucić zdjęcie tego jak to masz skonstruowane? Ciekawi mnie to.
  • Odpowiedz
niestety bez zmian.

@Z0nk0:

no to pokaz oba modele, jeden przy drugim, czy moze maja cos wspolnego, czy nie, pokaz gcode, bo naprawde trudno jest wrozyc z fusow...
  • Odpowiedz