Wpis z mikrobloga

-W czym mogę pomóc ?

-Dymi mi się z pieca, cugu nie ma w kominie, a w chałupie pełno dymu

-Dobrze przyjedziemy zobaczyć co się dzieje i wyczyścimy przewód dymowy

Wchodzę na dach, a tam komin #!$%@? smołą i sadzą jakby od kilku lat nie był czyszczony.

Pytam się czym pali w piecu

-Panie, komin czyszczony przez mnie miesiąc temu, drewno suchutkie trzy sezony leżakowane

Nie mam zdjęcia, ale podczas czyszczenia pieca wyjąłem z paleniska butelkę i worek od zaprawy cementowej...

Masakra, a później propaganda w tv, że samochody są największym źródłem smogu. Codziennie na kominach wiedzę takie rzeczy...

Później pożary sadzy w kominach i też zdziwienie, jak to się mogło stać... pół dachu spalone i wielkie oczy bo ubezpieczalnia pieniędzy nie chce bez protokołu kominiarskiego wypłacić...

#smog #kominiarz #pracbaza #komin #pozar
Pobierz
źródło: comment_1611561504DtOAAuVadZ74o5Evmtjrbj.jpg
  • 62
@AnulkaS34d: cztery razy w roku, nie rzadziej niż raz na 3 miesiące w obiektach opalanych paliwem stałym.
Powiem Ci tak jeżeli kominiarz nie ma obiekcji do ilości sadzy, jej jakości oraz drożności przewodu to raz do roku starczy.
Powiedz mi dom jest ubezpieczony ?
Jeżeli tak to ważne jest to, aby mieć protokół z przeglądu przewodów kominowych (dymowe, spalinowe, wentylacyjne) wykonany przez Mistrza Kominiarstwa. Ubezpieczyciele w przypadku pożarów wymagają tego i
@YodaFCP: mieszkanie ubezpieczone. Coś kominiarz dawał po wyczyszczeniu, zapewne ten protokół. Odnośnie niewypłacalności z ubezpieczalni,broń sama słyszałam jakoś po świętach. U sąsiadów w domu zapaliła się sadza czy coś takiego, oczywiscie sporo po pożarze do odbudowy i wysuszenia, i właśnie przez brak protokołu z przeglądu komina ubezpieczyciel nie wypłaci ani złotówki. W sumie, to rację mają
@k_EZ: Powinno być ok, oczywiście ważne jest czyszczenie pieca i komina, żeby ciąg powietrza był odpowiedni. Zbyt wolne oddawanie dymu/spalin z pieca do komina powoduje też problemy ze smołą.
@YodaFCP: strasznie to wygląda, rodzice zmienili teraz piec na nowy i na ekogroszku on się naprawdę szybko "zatyka" popiołem, stary można było czyścić raz na sezon, a w zasadzie w nowym przez te wszystkie dławiki czy jak to się tam nazywa trzeba to robić praktycznie co miesiąc