Wpis z mikrobloga

• 10
Nowe opłaty biletów w Krakowie:
Ja pier... Dobrze ze dymie podtlenkiem gazotu :D

20-minutowy – 4 zł

60-minutowy (jednoprzejazdowy) – 6 zł

90-minutowy – 8 zł

miesięczny na jedną linię – 54 zł (z Kartą Krakowską), 80 zł (bez Karty Krakowskiej)

miesięczny sieciowy na I strefę – 80 zł (z Kartą Krakowską), 148 zł (bez Karty Krakowskiej)

półroczny na I strefę – 420 zł (z Kartą Krakowską), bez Karty Krakowskiej bilet półroczny nie obowiązuje.

#krakow #inflacja #panstwozdykty #mpkkrakow
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Andczej: no dokładnie, całkowicie nie rozumiem o co tyle krzyku. Jak ktoś serio korzysta z komunikacji miejskiej to ta cena jest mega niska. Ten kto jeździ autem nie wsiądzie w mpk nawet jak cena będzie 30 czy 50 zł na mc bo po prostu liczy się z wyższymi kosztami za wygodę. Moim zdaniem trochę problem jest z tymi 20 minutowymi bo czasem nie brałbym auta czy ubera, ale jak zobaczę,
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@bartez_94:

Jak ktoś serio korzysta z komunikacji miejskiej

Czyli jak większość mieszkańców. Realnie dla takiej osoby to podwyżka 1zl, bo jeśli tylko ma możliwość to lepiej będzie kupić półroczny.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Speleo84 Hehe no tak. Ja akurat oddaje od jakiegoś czasu ale bez względów na przywileje ;) @SuperGosc11 Zakichani studenci! Żart też nim byłem kilkanascie lat temu. No ale wtedy też nie jeździłem mpk xd
  • Odpowiedz
@PiersiowkaPelnaZiol: oczywiście, że tak. Zdajesz sobie sprawę że podatek (pit) rozliczasz w miejscu zamieszkania a nie zameldowania( ͡° ͜ʖ ͡°) i skarbówka może się doczepic jak pracujesz i dlatego ybaumujes, w KRK a podatek rozliczasz np w Myślenicach
  • Odpowiedz
@Matemit: tu nie chodzi o Twoją ochotę czy nie. Pit wg ordynacji podatkowej musisz rozliczać w miejscu zamieszkania. Pomijam już to, że jest to trochę nie fair mieszkać w KRK, korzystać z ich infrastruktury itp. a podatek rozliczać w nie wiem Myślenicach. Z pitu idzie część kasy do budżetu miasta, jak takich osób jest kilka to mała strata a jak 100 tys. To już jest efekt skali.
  • Odpowiedz
@bartez_94: No ale w ramach zachęcania ludzi spoza Krakowa do przesiadki na doskonałe i punktualne MPK dorzucili im dodatkowe 60 zł miesięcznie za bilet, to na 100% pomoże.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@jajcek: nie ma mnie w Krakowie, ale co? Ludzie nadal nie protestują? XDDDDDD Przecież po ostatnich już był płacz.
Najgorsze jest to że emeryci mają za free bo wówczas elektorat Majchrowskiego może by wyszedł na ulicę.

@ms93: nie byłoby gdyby nie to, że ta komunikacja jest totalnym gównem na skalę polski.
  • Odpowiedz