Wpis z mikrobloga

Hejka! Kilka dni temu przekłułam sobie sutki, trochę się martwię, bo codziennie wieczorem są od krwi, niewielkiej ilości, ale jednak. Przemywam trzy razy dziennie, ale boli jak cholera i nie mogę zrobić tego zbyt dokładnie. Czy to normalne, że na początku tak bardzo są obolałe przy każdym dotknięciu, a przy mocniejszym pojawia się krew?
#piercing
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@without_me: Ja robilam w listopadzie i jeszcze sie nie zagoilo xD do przemywania/odkazania polecam jeszcze tonik ze srebrem koloidalnym, do kupienia w rossmannie ^_^
Oby ci sie szybko goilo :3
  • Odpowiedz
@Shatter ja nie jestem specjalistą, mówiłem o tym co piszą profesjonaliści na forach i grupach tematycznych. Od jakiegoś czasu octenisept zawiera jakiś składnik który jest niewskazany do przekłuć i tyle.
  • Odpowiedz
@Shatter: niby masz rację, ale nie do końca :) faktycznie octenisept przez wiele lat był stosowany w szpitalach, jednak zostało wydane ograniczenia dot. wskazań jego stosowania. Obecnie zalecany jest jedynie do stosowania na zamkniętych powłokach, czyli nie do ran otwartych czy chirurgicznych. Oczywiście są to ZALECENIA. Wiem, że wciąż szpitale używają Octeniseptu, który przy długotrwalym stosowaniu, oprócz odkażania, również podrażnia ranę i uczula. U mnie, np. on wysuszał przekłucie do
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Shatter: octeniseptu można użyć od czasu do czasu, ale nie nadaje się do pryskania na bardzo wrażliwą skórę 2x dziennie do pełnego wygojenia, które w przypadku tego przekłucia trwa bardzo długo, więcej szkody niż pożytku.
  • Odpowiedz
@without_me: na początku octanisept jest za mocny, większość piercerów nie zaleca. Do sutków woda morska na początek. Goją się bardzo długo więc się nie przejmuj zbytnio, ale w razie wątpliwości marsz do piercera na kontrolę :)
  • Odpowiedz
@without_me przeglądam wpisy i myślę, odpowiem bo sama przekłuwałam 2tyg temu ( ͡° ͜ʖ ͡°) mi piercer ka powiedziała że octaniseptem nie bo niepotrzebnie wysusza skórę. Używam więc zgodnie z zaleceniem soli fizjologicznej. Śmieszna sprawa jest taka, że cyc bolał mnie przez 2s podczas przekłucia a potem nic xD
  • Odpowiedz