Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kasa: TP-Link eap oraz większość rozwiązań mesh teoretycznie wspiera, unifi nie wszystkie, ale ma swoje własne usprawnienia.
Pamiętaj że to jest tylko wsparcie, wymaga obsługi od strony klientów, a decyzja o przełączeniu i tak zależy od klienta.
@houk: też
@Merlinek: Dzięki za info. Kurczę nie wiem czy w to iść, czy iść w mikrotika lub ubiquity i ustawić automatyczne rozłączanie przy spadku sygnału. Iphone i IPady teoretycznie roaming wspierają. Miałeś doświadczenie z taka konfiguracją na wywalanie klienta ze słabym sygnałem?
@kasa: Jak wifi to odpuść sobie mikrotika i idź w ubiquiti. Nie ustawiałem minialnego progu sygnału, częściej podnosiłem minimalną prędkość synchronizacji. 802.11r/k/v to tylko asystowanie przy roamingu, ważniejsze jest dobre rozmieszczenie AP i ustawienie mocy.
@Merlinek: Oki, myślałem ze trochę zaoszczędze na mikrotikach, ale chyba faktycznie lepiej będzie pójść w ubiquity. Mieszkanie dopiero się buduje, ale poprosiłem o 2xRJ45 w każdym pokoju + korytarz z routerem (tam tez AP pewnie postawię). Na codzień pracuje po kablu, ale nic mnie tak nie wnerwia jak idę z telefonem do drugiego pokoju i ciagle jestem na starym AP (tylko teraz mam jakiś budżetowy setup)
@kasa: Jak taniej to np. hap ac2 z wyłączonym wifi + 2x tp-lilnk m4 w trybie AP spięty po kablu (zależnie czego potrzebujesz od routera). Nie wiem jak duże mieszkanie i jaki układ, ja tym roku myślę że się wprowadzę i na 52 m2 zamierzam dać 1 ubnt U6-Lr na środku mieszkania pod sufitem
@Merlinek: Od routera wymagam podstawowych rzeczy (upnp, przekierowanie portów), ale tez możliwość spięcia site2site z OpenVPN (jako klient). Mieszkanie 90m, trzy sypialnie i salon, planuje tam dac 4 APki. Chciałem mieć wszystko w jednym ekosystemie, ale rozważę tez te tp-linki jako APki. Dzieki za pomoc!