Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #caraudio #audio

Szybkie pytanie, bo już zgłupiałem. Czy te głośniki Hertz DCX 165.3 wystarczy podpiąć pod fabryczne radio samochodowe czy jednak trzeba wzmacniacz? Te radia mają RMS około 20W, a te Hertze 60W RMS, ale z drugiej strony głośniki powinny być mocniejsze niż wzmacniacz (czy to w radiu czy inny). Ciekawi mnie to, ponieważ kupiłem je i te fabryczne kijowe głośniki (25W RMS) grają mocniej, głośniej, głębiej niż nowe. Natomiast jeśli kupie wzmacniacz samochdowoy, nawet taki za 150 zł to chyba razwali te Hertze, bo będzie miał za dużo mocy do nich. Jak to w końcu jest?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrFrost: patrz na sprawnosc
takie 93dB i wyzej zagraja pod radiem

mocno skrotowo kazde 3 w gore to 2 razy mniejsze zapotrzebowanie na prad.

czyli 86 na przyklad bedzie trudno napedzic, 88, 89,. 91 i wyzej to juz sa takie akceptowalne
  • Odpowiedz
@Norskee: każde +3 dB więcej to mniejsze zapotrzebowanie na prąd? A polecisz na szybko jakiś wzmak do nich z allegro? Jeszcze zapomniałem dodoać, że fabryczny i te nowe są na 4 ohm.
  • Odpowiedz
@Norskee: jeszcze zastanawiam się czy to nie wina pasma przenoszenia, bo Hertze mają 60 Hz, a inne w podobnej cenie od 40 albo 50 Hz, czyli grają niżej, natomiast dla porównania chciałem znaleźć informacje o fabrycznych, ale nie ma
  • Odpowiedz
rtze mają 60 Hz, a inne w podobnej cenie od 40 albo 50 Hz, czyli grają niżej

@MrFrost: nie zauważysz różnicy na fabrycznym radiu, a z resztą nie jest to dla ciebie jako słuchającego ważne

Lepszy dobry głośnik z pasmem do 60hz, niż taki który będzie dosłownie pierdział na 50

To nie tak że kupując coś co schodzi niżej, dostaniesz automatycznie lepsze basy
  • Odpowiedz
@MrFrost: albo szukasz glosnikow z wysoka sprawnoscia min. 93dB jesli ci zalezy na napedzeniu tego z samego radia i rozwazasz wygluszenie drzwi albo od razu wygluszasz drzwi i montujesz wzmacniacz
  • Odpowiedz
@MrFrost: wiesz dlaczego tamte grają lepiej? Bo lepiej wykorzystują moc. Te hertze maja jej dużo za mało.
I kto twierdzi że wzmacniacz musi być słabszy niż głośniki? Po pierwsze w każdym wzmacniaczu ustawiasz moc. Druga sprawa że te głośniki chcą dostać 60w i dobrze by było, żeby te 60w nie dawał wzmacniacz rozkręcony na maxa.
  • Odpowiedz
@MrFrost: jeśli chodzi o moc to niby tak ale co do firmy nie wiem. Potrzebujesz 4 kanalowego? Jeśli nie to jakaś używkę 2 kanały markowa można kupić w tych pieniadzach
  • Odpowiedz
@MrFrost: ja bym tak zrobił. Tzn najlepiej kupić nowy markowy ale ja zawsze wzmacniacze kupowalem używane. Nie jestem przekonany do wynalazków typu voice Kraft.
  • Odpowiedz