Wpis z mikrobloga

Rzymski akwedukt w Zaghwanie

Rzymski akwedukt w Zaghwanie (Tunezja), który wybudowany został za panowania cesarza Hadriana (117-138 n.e.), aby dostarczać wodę z góry Djebel Zaghouan do Kartaginy. Był to jeden z najdłuższych akweduktów zbudowanych, przez antycznych Rzymian – dostarczał wodę na odległości 132 km.

https://imperiumromanum.pl/ciekawostka/rzymski-akwedukt-w-zaghwanie/

#rzym #antycznyrzym #imperiumromanum #historia #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne #gruparatowaniapoziomu #ancientrome #rzym #venividivici

--------------------------------------------------------------------------------------
Podobają Ci się treści? Wesprzyj IMPERIUM ROMANUM!
https://imperiumromanum.pl/dotacje/
IMPERIUMROMANUM - Rzymski akwedukt w Zaghwanie

Rzymski akwedukt w Zaghwanie (Tunez...

źródło: comment_1610785102uMq6DBVB3BJgYiwp23itx8.jpg

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@orfan: nie widzę w tym nic imponującego oprócz ogromu pracy potrzebnej do wybudowania tego. Robili zbroje, miecze, przetopy - mogli puścić rurkę z wodą a nie budować gigantyczne rowy jak jakieś bobry
  • Odpowiedz
@szuleer: ta lepiej było marnować tak ważne surowce na jakieś rurki zamiast wykorzystywać je na miecze czy inne zbroje, jak można było robić z kamienia który jest łatwiej dostępny i byle debil mógł brać udział w pracach nad tym, więc taniej i lepiej wychodziło "budować gigantyczne rowy" niż marnować surowce i czas ludzi, którzy przy nich robili by n----------i przy jakiś rurkach, zamiast np. przy wyposażeniu dla wojska
  • Odpowiedz
@szuleer: oczywiście rurki były z ołowiu. Myślę że w tamtych czasach nie dało się zrobić z nim nic więcej niż wyropić rury. A mieli dzięki temu pyszny posmak szaleństwa.
  • Odpowiedz
  • 24
@szuleer: ta lepiej było marnować tak ważne surowce na jakieś rurki zamiast wykorzystywać je na miecze czy inne zbroje, jak można było robić z kamienia który jest łatwiej dostępny i byle debil mógł brać udział w pracach nad tym, więc taniej i lepiej wychodziło "budować gigantyczne rowy" niż marnować surowce i czas ludzi, którzy przy nich robili by n----------i przy jakiś rurkach, zamiast np. przy wyposażeniu dla wojska

Wiesz że
  • Odpowiedz
ta lepiej było marnować tak ważne surowce na jakieś rurki zamiast wykorzystywać je na miecze czy inne zbroje, jak można było robić z kamienia który jest łatwiej dostępny i byle debil mógł brać udział w pracach nad tym, więc taniej i lepiej wychodziło "budować gigantyczne rowy" niż marnować surowce i czas ludzi,

@Chlebek_Pyszny: popatrz na zdjęcie i pomyśl, dlaczego ta "rurka" jest tak wysoko? Wyobraź sobie, że na odcinku 132km
  • Odpowiedz
@konmad: Boże, zacytowałem co typ wyżej napisał mi tego tłumaczyć nie musisz bo chyba źle zrozumiałeś co napisałem xd Równie dobrze mogłem napisać akewdutky zamiast zacytować jego wypowiedź z rowami xd
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 15
@orfan: patrząc w tej perspektywy, że w Polsce mamy jeszcze wsie bez instalacji wodociągowej, to jest wyczyn
  • Odpowiedz
@SHOGOKI: co to ma do tego co napisałem? To logiczne, że zamiast marnować surowce na jakieś rurki , które można wykorzystać na co innego co się bardziej przyda jak można było wybudować akwedutk z kamienia, który był m.in. tańszy i nie potrzeba było przy tym ludzi z jakimś super wykształceniem do budowy tego. W-------s z tak innym tematem w tej swojej odpowiedzi, całkowicie nie związanej z tematem, że naprawdę nie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@SHOGOKI: społeczeństwo Rzymu było regularnie, co kilka lat, dziesiątkowane przez rozmaite zarazy, szczególnie od 2 wieku. Jest sporo literatury na ten temat (polecam np. The Fate of Rome - Kyle Harper) . Choroby przenoszone droga kropelkową świetnie się miały w zatłoczonych rzymskich miastach. Szczególnie, że taka ospa mogła sobie w kilka tygodni przewędrować z jednego końca imperium do na drugi, bo drogi handlowe i transport były na wysokim poziomie. Czytałam,
  • Odpowiedz