Wpis z mikrobloga

Mirki 23 lvl here i zauważyłem w ostatnim czasie przerzedzenie włosów (jak i moi znajomi) na skalpie głowy i zaczyna mi się robić delikatne gniazdo, zakola nie wyglądają tak źle, tam też jest przerzedzenie, ale to już chyba sobie wkręcam. Po wizycie u #dermatolog dostałem Minovivax 5% + Alpicort E po stwierdzeniu początków łysienia androgenowego (pomniejszone mieszki, mniej wychodzących z jednego itp. - takie rzeczy usłyszałem). Boli, bo zawsze włosy były gęste i bujne, dałbym sobie lużno 7/10, a ostatnio zaczęło się robić siano i mniejsza ilośc włosów zaczęła by wyczuwalna pod ręką i jak myślę o stracie włosów to płakać mi się chce, całe szczęście, że jestem w stanie wychodować całkiem niezłą brodę to przynajmniej jak przegram z łysieniem nie będę wyglądał jak jajko xD

Używałem Minovivaxu i Alpicorta E przez miesiąc i jedyny efekt jaki zauważyłem to wzmożone wypadanie włosów i swędzenie skóry głowy. Poczytałem o tym preparacie i jestem zmieszany co zrobić, bo podobno efekty minovivaxu i tak szybko stracę po odstawieniu kropli + jest polecany raczej po rozpoczęciu brania fina. Kupiłem też odżywkę Jantar i chcę kupić Nizoral i używać go raz w tygodniu.

Myslę nad odstawieniem teraz Minovivaxu, zrobieniu sobie badań krwi, tarczycy, hormonów i innych potrzebnych do potwierdzenia, że to na 100% androgenówka i jeżeli nic nie wyjdzie to wlecieć z finasterydem i zacząć od 0,25mg przez miesiąc-dwa, później 0,5mg i po kilku miesiącach wlecieć na 1mg dziennie. Pociągnąć to powiedzmy do końca roku i jeżeli nie będzie efektów to wtedy wrócić do minovivaxu i takim combo lecieć przez kolejne pół roku-rok i jeżeli nie będzie efektów to z godnością będę musiał chyba znieść, że do 30 będę łysy XD Co o tym sądzicie? I jak oceniacie minoxidil? Ja zauwazyłem tylko pogorszenie i nie wiem co o tym myśleć.

Dodatkowo jak czytam o ubokach minoxidilu jak przespieszone tętno, kołatanie czy bezdechy, które zauważyłem ostatnio to nie wiem co o tym mysleć.

#lysienie #minoxidil #loxon #minovivax #finasteryd
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ZoNKeR
Jestem trochę starszy niż Ty ale też niedługo czeka mnie rozpoczęcie przygody z finem. Zrobię badania i pogadam z dermatologiem żeby wbić na 0.5mg. Zachęcająco wyglądają badania na temat ilości blokowanego Dht zależnego od dawki fina, które pokazują że nie ma dużej różnicy przy większych dawkach.
Jeśli fin będzie działał i nie będziesz miał skutków ubocznych to chyba warto go łykać ciągle, zahamujesz łysienie, a może i się jakiś włos
  • Odpowiedz
@ZoNKeR: sam minox lipa najlepiej tak jak piszesz razem z finem albo wcale. lepiej nie stosuj jakis cudawianek na kiju typu jantar bo nic nie da na lysienie a ma w skladzie a-----l i moze tylko zaszkodzic. na twoim miejscu wszedl bym na fina ale nie 0.25mg tylko 0.5mg co 3 dni lub co 2 dni na poczatek.
  • Odpowiedz
@ZoNKeR: początkowe przerzedzanie włosów po minoxie to normalna sprawa i odstawienie go w tym momencie to najgorsze co można zrobić. Jeśli masz typowo p0lackie androgenowe łysienie to od razu wskakuj na fina, nie ma co się zastawiać, potem będziesz co najwyżej żałował, że wcześniej nie zacząłeś.

Polecam poogladać kanał Kevin Mann i Hair Loss Show na yt, nie szukaj informacji po randomowych forach i google bo możesz trafić na jakichś
  • Odpowiedz
  • 0
@ropemaxxer: Czyli uważasz, że lepiej kontynuować już Minoxa jak zacząłem? Trochę mnie przerażają te uboki, które trochę odczułem, czyli kołatanie serducha czy bezdechy senne.
  • Odpowiedz
@ZoNKeR: raczej tak, sam teraz żałuje, że wskoczyłem na minoxa przed finem. Poogladaj jednak te kanały na yt, na pewno były tam poruszane te tematy, Hair Loss Show prowadzą doktorzy zajmujący się tym tematem, więc mają dużą wiedzę
  • Odpowiedz
  • 0
@ropemaxxer: Taki prikaz dostałem od dermatologa i dopiero potem zanurzyłem się w temat. Nie zadziała to czasem tak, że jeżeli odłożyłbym Minoxa i wrócił za rok to odzyskałbym efekt? Ofc zaraz poczytam Hair Loss Show i reddity
  • Odpowiedz
@ZoNKeR: na początku chyba kilka miesięcy jest faza wypadania słabych włosów a potem na ich miejsce pojawiają się nowe, mocniejsze włosy, ale poogladaj te kanaly na yt, bo juz tego nie pamietam
  • Odpowiedz
@ZoNKeR: minoxidil przed finem to trochę błąd , ja testowałem i zauważyłem o wiele większe wypadanie włosów i przestałem używać - chociaż wiadomo że minox tak działa na początku, ale na dłuższa metę lepiej zacząć od fina, badać się pilnować, i jeśli jesteś już pewny że dociągniesz fina do końca swoich dni albo przynamniej póki będzie Ci zależec na włosach to wtedy minox na odrosty. Bo z finem różnie bywa,
  • Odpowiedz
@ropemaxxer: no jak Ci nie zależy na zapłodnianiu, stania na baczność i ogólnego pogorszenia wyglądy - przybieranie na masie a u mnie w szczególności to było widać na miejscach typowo damskich, c--e, pupa, uda. DHT to jeden z ważniejszych dla faceta hormonów ale, finasteryd nie blokuje 100% dht, po drugie każdy jest inny, inny poziom dht inna wrażliwość, wszystko trzeba wypróbować. Zacząć od małej dawki i jazda. Ja brałem 0.5mg
  • Odpowiedz
@LaIslaBonita: dla mnie akurat zmniejszone libido to ogromna zaleta finasterydu ( ͡° ͜ʖ ͡°) A co do masy to robiłem redukcję będąc na finie, teraz jestem na surplusie 500 kcal i masa idzie, ale nie mam żadnego gino, a d--a mi rośnie, ale to akurat od hip thrustów i martwych, przekłada się to na większy mostek i możliwość wyciśnięcia 200kg ( ͡º ͜ʖ͡
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ZoNKeR: Hej, i jak tam efekty teraz? Mi dermatolog przepisał minovivax 5% plus jakiś mocny cynk + tabsy vitapil. Finasterydu nie chciałem. Ogólnie jak czytam to wychodzi na to, że pogorszenie przed dłuższy czas może być i nie wiem czy w ogóle tego minovivaxa używać. W lipcu mam wesele jako świadek a we wrześniu właśnie i co może się okaże, że w choj ich wypadnie a nie zdążą odrosnąć. Jak
  • Odpowiedz
  • 0
@schreder: Hej mirku. Tak, od okolic grudnia używam Minoxa + Alpicort E, z małą przerwą w okolicach kiedy pisałem wpis. Od czasu wpisu zauważyłem jednak poprawę. Nie miałem hardocowego problemu, ale te małe przerzedzenie mija, a włosy stały się twardsze i grubsze na szczycie głowy (to było głównym problemem, co przy jasnych włosach jest potęgowane). Teraz powoli myślę o zejściu z Alpicorta i psikanie się Minoxem do oporu - to
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ZoNKeR: dzięki :) a czy u Ciebie jakoś mocno włosy wypadały, że np przejechałeś ręką po włosach i na ręce włosy zostawały? Czy po prostu zauważyłeś patrząc na głowę że jest mniej włosów? Bo ja to w sumie w ogóle włosów nie widzę na dłoni jak przejadę albo na ręczniku.

A i ubocznych efektów nie zauważyłeś ?
  • Odpowiedz
  • 1
@schreder: Nie, raczej nic hardcorowego. Jak przejeżdżałem to zostawał mi może jeden-dwa włosy. Zauważyłem za to o wiele więcej włosów w swoim otoczeniu (biurko, dywan, ręczniki) i znajomi też zwracali uwagę, że robi mi się powoli gniazdo. Ignorowałem to bo od zawsze miałem tam mały prześwit od dwóch wirków czy jak to nazwać, ale jak słyszysz to od coraz większej ilości osób to w końcu wybrałem się do dermatologa i
  • Odpowiedz
raczej tak, sam teraz żałuje, że wskoczyłem na minoxa przed finem.

@ropemaxxer: A w czym to przeszkadza? Przecież dzieki minoxidilowi i tka wyrosly ci nowe włosy z ktorymi nie a nic wspolnego finasteryd
  • Odpowiedz