Wpis z mikrobloga

Jaką temperaturę ma zimna woda w wiejskim wodociągu, teraz w zimie?
Bo próbowałem wziąć zimny prysznic na ful z zimną wodą ale nie da rady odrazu jest mega mocna hiperwentylacja a po odstawieniu strumienia po hmm 4sek natrysku czuje się ciepło na całym ciele.
Może to być w okolicach 2,3,4 °C ?
I czy może jednak warto robić sobie taki mocny szok przez np 30 sek? Czy lepiej jednak celować w lekko cieplejszą wodę?

#pytanie #morsowanie #medycyna #zdrowie #zimneprysznice
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LonNon: poniżej 10 stopni nie spada

zimny prysznic na ful z zimną wodą ale nie da rady odrazu jest mega mocna hiperwentylacja

@LonNon: strasznie kiepsko z tobą. Rozgrzej się najpierw jakimiś ćwiczeniami czy coś. Powinieneś tak z minutę wytrzymać pod prysznicem
  • Odpowiedz
skąd wiesz że nie spada poniżej 10°C

@LonNon: Bo jest zakopana w ziemi na odpowiedniej głębokości.

jak się rozgrzeje to nie będzie szoku termicznego

@LonNon: przed każdym morsowaniem jest to zalecane. Normalnie osoby za pierwszym razem wchodzą do wody gdzie pływa lód po powierzchni i siedzą około minutę. Przesadzasz z tą hiperwentylacją
  • Odpowiedz
  • 1
@stassma Nie przesadzam po za tym prysznic chyba bardziej wychładza niż przebywanie w jeziork i wydaje mi się że woda jednak ma temperaturę w okolicach 2-3°C bo sprawdzałem i ręce bolą od zimna przy myciu
  • Odpowiedz
@LonNon: prysznic nie wychładza bardziej ale woda jest mniej przyjemna, jest pod większym ciśnieniem, jest większa różnica w temperaturze otoczenia i wody, musisz polewać ciało strefowo. Jest większy dyskomfort w wejściu pod prysznic niż do bajora.

@trollasek: Co do rozgrzewki, to zgadzam się. Rozgrzewka pozwala jedynie psychicznie wejść do wody, poza tym nie ma większych korzyści dla morsowania.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@LonNon: spróbuj pooddychac wg Wima przed żeby dotlenic organizm.
Później stopniowo polewaj nogi i do góry. Jak Ci ciężko to nie dawaj od razu w pełni zimnej wody.
Za kilka dni możesz spróbować dać full zimna.
Lepiej się stopniowo przygotować niż się zarazic.
  • Odpowiedz