Wpis z mikrobloga

w tym roku wpadlem w drugi prog podatkowy i sie zastanawiam czy nie przejsc na ryczalt, jest ktos na tym?
mniej papierkow, mniej ksiegowa skasuje i wedlug moich wyliczen to powinienem jeszcze mniejszy podatek zaplacic
koszty mam dosc niskie, bo z domu nadaje
troche sprzetu na firme kupilem to musialbym to teraz wszystko wyciagnac jak rozumiem i podatek zaplacic, od razu 32%, bo w drugi prog wpadlem?
jakies minusy bycia na ryczalce?

#ryczalt
#ksiegowosc #allegro
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

panie jak ty po 9 dniach jestes juz w drugim progu to co tu sie zastanawiać. Wydaje mi sie jednak ze przy twoich dochodach to jednak niemożliwe. Ryczałt ma limit do coś w okolicach 1mln złoty. Poszukaj lepiej dobrej firmy księgowej.
  • Odpowiedz
@UFC_Jest_W_Dupie: nie wyciągasz sprzętu tylko dlatego że przechodzisz na ryczałt. Nic szczególnego się nie dzieje , tylko płacisz inny podatek i nie księgujesz kosztów. VAT od kosztów księgujesz.
  • Odpowiedz
@kuncfot: to nie brzmi tak zle, jak licze wszystko to ryczalt mi wychodzi najkorzystniej, ale jeszcze poczekam na podsumowanie roczne i zobacze jak to bedzie wygladac
czyli rozumiem wystarczy ten spis z natury zrobic grudniowy, zaplacic podatek, wyslac zgloszenie do us do lutego i tyle? jakies minusy z praktyki?
  • Odpowiedz
@UFC_Jest_W_Dupie: z minusów chyba tylko brak odliczania kosztów, jak masz duże inwestycje to wiesz...no i zdolność kredytową inaczej liczą, jest gorsza.
Stawka za księgowość może trochę niższa.
Ale jak jesteś w VAT to dla księgowości chyba różnicy nie ma.
  • Odpowiedz
@kuncfot: właśnie aktualnie z domu nadaje i myślałem nad wynajmem lub zakupem czegoś, ale szczerze wątpię, że w to w tym roku zrobię, więc teoretycznie można to przełożyć na przyszły rok
  • Odpowiedz
spis z natury zrobic grudniowy,

@UFC_Jest_W_Dupie: " Ryczałtowcy nie muszą sporządzać spisu z natury.

Do końca 2018 r. podatnicy stosujący opodatkowanie działalności gospodarczej w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych musieli sporządzać spis z natury towarów handlowych, materiałów (surowców) podstawowych i pomocniczych, półwyrobów, produkcji w toku, wyrobów gotowych, braków i
  • Odpowiedz