Wpis z mikrobloga

Mirko, siedzimy właśnie z różową i mamy dylemat. Ja ten parkiet chce wyrzucić i Dać na to płyty winylowe. Ona z kolei chce ten parkiet wycyklinować, odnowić i nie wiadomo co jeszcze.
Koszta będą podobne bo cyklinator bierze 40zł/m2 plus materiały więc o pieniądze tutaj w ogóle nie chodzi. Tego parkietu jest łącznie 61m2 i to tylko w samym salonie.
Ja jestem za wywaleniem tego bo jest to klejone na smołę i chciałbym się jej pozbyć aczkolwiek po 40 latach podobno ona nie wydziela szkodliwych substancji. Jakie wasze zdanie?

#remontujzwykopem #budujzwykopem #pytanie #kiciochpyta
Zarzutkkake - Mirko, siedzimy właśnie z różową i mamy dylemat. Ja ten parkiet chce wy...

źródło: comment_1609956474sIGg2ytI9SGitH7z1MswIl.jpg

Pobierz
  • 135
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja tylko tak dodam dla wszystkich od „Gierek, PRL, OBLECHA”, że polskie wzornictwo lat 60-70 to jest klasyka, bardzo doceniana również poza granicami naszego kraju. A krzesła, szafki, fotele i inne meble wykonywane obecnie na podstawie projektów z tamtych lat, to są kwoty od kilku do kilkunastu tysięcy za jeden mebel. To się może komuś podobać, lub nie, ale naprawdę teksty tego typu to zwykła ignorancja. Najlepiej walnąć szare panele z castoramy,
  • Odpowiedz
@Zarzutkkake been there, done that. Twój wygląda na taki w przyzwoitym stanie, w moim latały klepki i były szpary, w które by można włożyć kilka monet, no i wywracało mi się na widok jodełki. Ekipa zerwała parkiet, subit i pilśnię. Na to na stówę szła jakaś turbogładka samopoziomująca wylewka.
Ogromne plusy podłogi w panelach winylowych: jest w całym mieszkaniu (oprócz łazienki) jako jedna płaszczyzna bez progów, daje to rewelacyjny efekt. Nie
  • Odpowiedz
@Zarzutkkake: to znaczy że pod parkietem jest wypoziomowana podłoga z prostych desek na legarach, tak to wyglądało w starych kamienicach. Nie wiem czy współcześnie się takie rzeczy robi, bo teraz wszystko ocieplone, a tamto było wentylowane żeby nie grzybiało.
  • Odpowiedz
@Zarzutkkake: listwy przypodłogowe (przy ścianie) wywalić (dasz nowiutkie dużo ładniejsze i ładniej zrobisz na końcu), parkiet szlifować cyklinować lakierować - jak nie "wstaje", nie klawiszuje - to takiego drugiego nie zrobisz teraz łatwo.
A położyć na to cokolwiek kiedyś - jak będzie już zrobione a się nie spodoba - to zawsze możesz. Nawet głupie panele tanie, na najcienszym podkładzie (!! wcale nie grubym izolacyjnym , tylko właśnie na cienkim) położone
  • Odpowiedz