Wpis z mikrobloga

@saoae: rób jak na placek z kalkulatora tylko do foki zarzuć hydro 75%

PARAMETRY CIASTA

WAGA PORCJI: 500 g

HYDRACJA: 75%
SÓL: 50 g/l
OLIWA: 50 g/l

POTRZEBNE SKŁADNIKI

MĄKA: 274 g
WODA: 205 g
SÓL: 10 g
DROŻDŻE ŚWIEŻE: 0,55 g
TŁUSZCZ: 10 g
@sorasill: Dzięki.
Nie powinno być więcej tłuszczu w foccaci? A jeżeli chodzi o dojrzewanie i wyrastanie, postępować tak jak z ciastem na pizzę, tzn. najpierw wyrastanie w TO, następnie dojrzewanie w lodówce, ponownie TO i pieczenie?
@balbinka: Rzeczywiście przepisy od Jałonomii prawie zawsze się sprawdzają i oczywiście na ten przepis się natknąłem przeglądając Google.
Może spróbuję w ten sposób, bo w sumie nie wiem jak inaczej miałbym wyrobić ciasto z hydracją 75% :D
Ewentualnie poeksperymentuję z ilością tłuszczu w cieście.
dzięki :)
@saoae: ja robię dowolne ciasto na chleb na zakwasie i zostawiam do przerośnięcia. Na drożdżach robiłbym tak samo tylko dał połowę czy z przepisu.