Wpis z mikrobloga

potrzebuję na cito złożyć komputer, jestem na etapie wyboru karty graficznej, chciałem kupić rtx 1660 super, ale nie ma jej na stanie w wielu sklepach, a jak jest to za 1500 zł ( _). Jest może coś w niższej cenie, ale o podobnych parametrach?
#nvidia #pcmasterrace #rtx
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@janusz0: GTX 1660 Super poluj, bo obecnie jest to najlepsza karta w cenie ok 1.2 - 1.3k, a alternatyw od AMD w tej półce cenowej nie znajdziesz. Jak chcesz mieć komputer na tu i teraz do gier to najtańszy zestaw:
- Kupuj i3 10100F w cenie ok. 400zł powinien być. Wydajnościowo jest na poziomie starej i7 7700 także nie martw się, że ci i3 do grania polecam.
- Płyta pod LGA 1200
  • Odpowiedz
@Nawrotex składałem kompa w de w lutym i za to ssmo teraz w pl musiałbym dać ponad 1k cebullionow więcej.

Ale tak patrzę że te ceny w de nie poszybowały chyba aż nadto choć może po prostu kwestia że nie brakuję podzespołów

Np. AMD Ryzen 5 3600
  • Odpowiedz
@janusz0: Z tym "RTX" to się nie rozpędzaj ( ͡° ͜ʖ ͡°). 1660 Super to GTX. Ogólnie jest obecnie tragedia na rynku kart graficznych, szukaj okazji, poluj na jakieś pojedyncze sztuki, rozjazd cen jest często spory. Albo myśl o używce na przeczekanie, ale wszystkie grafiki mają zawyżone ceny. Wkrótce powinny wychodzić nowe RTXy 30XX z niższej półki, ale jak chcesz na już to niestety nie jest to opcją.

-
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Jan_K: Nie wiem i nie znam się na SSD oraz kompletnie mnie nie obchodzą. Przy tak niskiej różnicy cenowej można sobie pozwolić na M.2 tym bardziej, że nie jest to żaden rarytas i nawet najtańszy chipset H410 pozwala na montaż M.2. Poza tym kwestia okablowania oraz miejsca - 2.5 calówkę trzeba gdzieś schować i podpiąć kablem.

Jak nie chce kupować chłodzenia to nie musi, ale intelowski box to wieksza kaszana
  • Odpowiedz
Nie wiem i nie znam się na SSD oraz kompletnie mnie nie obchodzą. Przy tak niskiej różnicy cenowej można sobie pozwolić na M.2 tym bardziej, że nie jest to żaden rarytas i nawet najtańszy chipset H410 pozwala na montaż M.2.

@Heyolok: No właśnie, jak to zwykle bywa diabeł tkwi w szczegółach i może się okazać, że słaby M2 po zapełnieniu jest wolniejszy od 2,5 cala albo M.2 na kościach QLC zużyje
  • Odpowiedz
@janusz0: Pod gry nico lepsze jest 16 GB, a szybsze (pewnie masz CL17), ale to minimalne różnice wydajnościowe.

Co do RTX 3050 to ja byłbym ostrożny z braniem wersji 4 GB. Już w 1080p to będzie powoli bieda, o 1440p oczywiście nie ma co myśleć. 3050 Ti może być za to całkiem sensownym wyborem, ale oczywiście wyjdzie wraz z benchmarkami. Tyle, że na cito to nie jest i nawet jeśli
  • Odpowiedz