Wpis z mikrobloga

W mbanku jest taka ilosc wnioskow o kredyt hipoteczny ze na decyzje nawet miesiac sie czeka.. mimo ze twierdzilem ze w 2021 bedzie lekki spadek to przy takiej ilosci kasy na rynku , zerowych stopach i nagonce.... nie ma na to szans. moze gdy szal minie cos sie zmieni. obecnie prywatne osoby prawie nie sprzedaja mieszkan... z domami tez slabo.. stare domy ktore w 2015 chodzily po 350-400k , obecnie po 500-550k
#nieruchomosci
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@theoforos1: aha ....
a teraz fakty:
-rekordowa ilość ofert sprzedaży na rynku wtórnym
-rekordowa ilość ofert sprzedaży na rynku pierwotnym
-rekordowy niski popyt
  • Odpowiedz
@theoforos1: To było dość oczywiste - hihihaha ale lokali jest dalej mało. Fajnych lokali, w jakimś standardzie, jak na lekarstwo. Może jeżeli inwestycyjne będą sprzedawane na potęgę to rynek coś poczuje, ale ceny nieruchomości mogą jedynie przystopować. Rynek którym rządzi podaż nie będzie spadał.
  • Odpowiedz
@Sarok: Niestety długoterminowo nieruchomości będą rosły i się nie oszukujmy. Też łudziłem się że potanieją, że niż itp. ale nie oszukujmy się że w miastach powiedzmy 100k+ mieszkańców przestrzeń jest ograniczona. Jeżeli lockdowny które już prawie rok się przeciągają nie spowodowały duzego spadku to już nic go nie spowoduje. Zwłaszcza że duża część jest w rękach funduszy które nastawiają się na wynajem i tak może wyglądać właśnie przyszłość czyli jak
  • Odpowiedz
@theoforos1: tak, branża fitness, gastronomiczna, fryzjerksa, eventowa,(..) wszyscy rzucili sie na kredyty ( ͡° ͜ʖ ͡°) przy okazji z nadmiaru pieniedzy dorzucili sie do umierajacych horych apartamentow flipera w warszawie
  • Odpowiedz
@theoforos1: a ja też znam osobę pracującą w hipotekach i liczba wniosków spada. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pytanie też ile kredytów jest faktycznie przyznawanych, bo samo złożenie wniosku to mały miki.
Poniżej wrzucam wykres z raportu PKO BP (należy mieć na uwadze, że przy ok. 2 miesięcznym okresie weryfikacji kredytów mieszkaniowych dane październikowe ilustrują wnioski składane głównie w 3q20 czyli w czasie, gdy koronawirusa "już nie
Waldemar_Wpieldor - @theoforos1: a ja też znam osobę pracującą w hipotekach i liczba ...

źródło: comment_160958472061MEyAi5iEbnazMU3YRMn9.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
-rekordowa ilość ofert sprzedaży na rynku wtórnym

-rekordowa ilość ofert sprzedaży na rynku pierwotnym

@Sarok: a to też ciekawe. Skąd masz info? Niestety nie mogę teraz znaleźć, ale ostatnio w którymś z raportów były wykresy ilustrujące ilość ofert sprzedaży i raczej nie ma mowy o "rekordowej ilości". Liczba ofert na rynku wtórnym jest wręcz dość skromna, co wynika zapewne z ogólnej atmosfery wyczekiwania.
  • Odpowiedz