Wpis z mikrobloga

Gaku i jego wpisy to już ostatnimi czasy popularna kopalnia beki. Jego wpisy popierają takie neuropejskie osobistości jak min. Koliaty, PrintNoxy, Dejkuny, Loczyny i inne chwasty. Dla nich fakty i model działania ekonomii, rynku itd. są mniej ważne niż aborcja czy fanatyczne wyśmiewanie Konfederacji i jej wyborców.

Ale do rzeczy - wypowiem się jako osoba, która od dwóch lat prowadzi własną firmę i popiera obniżanie podatków - co oczywiście lewacka część Wykopu wyśmiewa.

Po obniżeniu podatków:

1. Przedsiębiorcy nie będą MUSIELI podnosić pensji, aby pracownik zarobił więcej.
Po obniżeniu podatków wynagrodzenie netto pracownika wzrośnie. Pracownikowi zostanie mniej zabrane z tej kwoty i ostatecznie więcej zostanie w portfelu.

2. Przedsiębiorcy będą MOGLI podnieść pensję pracownikowi.
Po obniżeniu podatków, przedsiębiorca oszczędzi głównie na kosztach pracodawcy. Pieniądze będzie mógł min.:
- przeznaczyć na premie dla pracowników,
- zainwestować w nowe miejsca pracy,
- zainwestować w nowe technologie/maszyny,
- zainwestować w ogólny rozwój działalności,
- podnieść pensję pracownikowi,
- wsadzić sobie w dupę.

3. Ceny produktów i usług spadną.
Mniejsze podatki to mniej upadłości. Mniej upadłości to więcej miejsc pracy. Im więcej dobrze rozwijających się firm, tym większa konkurencja na rynku. Za te same pieniądze tym samym kupicie więcej.

4. Po krótkim czasie pensje wzrosną. Wszystkim.
Dobrze rozwijające się małe i średnie przedsiębiorstwa to podstawa rozwoju ekonomicznego każdego kraju. Nie jesteśmy Szwecją czy Niemcami. Kiedy te kraje rozwijały swoją przedsiębiorczość, u nas psy dupami szczekały i panował upragniony przez was socjalizm. Nie stać nas na rozbudowany socjal. Powinniśmy w tej chwili skupić się na budowaniu silnej gospodarki, rozwoju przedsiębiorczości, abyście później mieli pieniądze na rozdawanie nierobom takim jak wy.

Jak w pkt. 3. - obniżenie podatków doprowadzi do tego, że na rynku pojawi się większa konkurencja. Pracownicy będą zarabiali lepiej, bo nawet skąpy Janusz w końcu zauważy, że brakuje mu wykwalifikowanego pracownika, bo ten wybrał lepszą ofertę u innego pracodawcy. Januszexy z czasem upadną lub będą jedynie małymi ciułaczami, a kiedy ludzie zaczną uczciwie zarabiać to rzadko będą się decydować na emigrację, co przyczyni się do zmniejszenia napływu taniej siły roboczej np. ze wschodu.

5. Spadnie bezrobocie.

Odnoszę wrażenie, że Neuropa i antykapitaliści to głównie dzieciaki, lub dorośli ludzie, którym w życiu nie wyszło i z tej frustracji próbują się odegrać na tych, którzy sobie jakoś lepiej radzą. Dla was wszyscy możemy żreć gruz, ale ważne, aby cholerny prawak kapitalista nie dorwał się do władzy. Chcecie nas j---ć podatkami i utrzymywać nierobów, niziny społeczne, które w swojej sytuacji są głównie z własnej winy i lenistwa. Nie rozumiecie rynku, nie rozumiecie jak zbudowano wasz ukochany socjal w krajach zachodu, ale chcecie go na siłę wprowadzić na nasze podwórko, co jest zwyczajnie niemożliwe, bo prędzej z waszych planów wyjdzie nam druga Ukraina niż Niemcy czy Szwecja. Ogarnijcie się, zacznijcie logicznie myśleć. Sam nie jestem ekspertem od ekonomii, ale uważam, że znam podstawy na tyle, aby prowadzić swój własny, samodzielny biznes i powoli go rozwijać nawet w niesprzyjających warunkach, jakie daje nam Polska.

Ps. Nie ma obowiązku pracy u danego pracodawcy. Nie podoba ci się pensja, warunki pracy lub cokolwiek innego? Poszukaj innej pracy lub załóż własny biznes. A, nie znajdziesz innej pracy, bo wszędzie zasrany prywaciarz płaci c-----o. Nie założysz też firmy, bo ci się to nie opłaca. To nic, że te obie rzeczy mają ze sobą wspólnego to co tak wyśmiewacie - brak obniżania podatków.

[ #antykapitalizm | #bekazlewactwa | #ekonomia | #wlasnafirma | #konfederacja ]
U.....e - Gaku i jego wpisy to już ostatnimi czasy popularna kopalnia beki. Jego wpis...

źródło: comment_1609359934jFsxUHFV5pTXZu0tLYCppi.jpg

Pobierz
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@angor86: twój argument to inwalida, w stanach masz np. podatek katastralny od 0,5 -2,2 ocznie co w przypadku twojego domu który przypadkiem znajduje się popularnej okolicy potrafi ciebie zniszczyć..

wyobraź sobie że jesteś emerytem który spłacił ten 30 letni kredyt, teraz nagle twój dom jest warty nie wiem...1,5 miliona i będąc na emeryturze płacisz od tego nawet 1,3, to wychodzi ci że rocznie musisz płacić z 20k podatku. (tylko od
  • Odpowiedz
@plushy: to jest podatek federalny.
Z podatkiem stanowym na poziomie ok. 2,5% (podobno średnia) stawka opodatkowania dla pięciokrotności wychodzi 29,9%. Dla dwukrotności średniej pensji jest to już tylko 21%.
W Polsce zarabiając pięciokrotność płacisz 32%, dwukrotność - 35%.
  • Odpowiedz
@Fan_Morawieckiego: dlaczego obrażam, ja po prostu opisuję co widzę, co ja poradzę na to ze prezentujesz taki a nie inny poziom wypowiedzi.

Wyplata się spóźnia i nie ma jak zapłacić za czynsz?

Fajna projekcja misiu ale w przeciwieństwie do ciebie nie żyje od 1 do 1. Rozumiem że doświadczyłeś biedy w życiu, piszesz jakbyś się na tym znał, ale to jeszcze nie powód zeby prezentować taki brak kultury i obrażać
  • Odpowiedz
@kremowka2137: moja mama jest inteligentną osobą, więc bym tak do niej nie napisał.
Ja po prostu opisuję co widzę, a przedstawiasz się jako spasły nieudacznik na jakiejś kiepskiej robocie w IT czy w inżynierce po drugorzędnych studiach.
Obraz nędzy i rozpaczy, nic dziwnego że mnie śledzisz i spamujesz ciągle ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Fan_Morawieckiego: oho widzę dalej bedziesz jad sączył. Skąd tyle frustracji? Fajnie że zapamiętałeś co robię zawodowo, ale tego resentymentu nie musiałeś doklejać, jestem zadowolony z pracy i zarobków. Powiedz mi, skąd w tobie takie niskie potrzeby obrażania innych? Trafiłem z tym ze sie wyrwałeś z biedy? Nie wstydź się, to akurat coś z czego powinieneś być dumny.
  • Odpowiedz
grunt to małe oczekiwania od życia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Fan_Morawieckiego: cieszę się że znalazłeś filozofię która pasuje do twoich osiągnięć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dalej nie przeprosiłeś mnie za swoje skandaliczne wypowiedzi, nawet moderacja uznała że przekraczasz granice chamstwa. Człowieka z klasą można poznać po tym że potrafi przyznać się do błędu i przeprosić, tobie najwyraźniej jeszcze trochę do tego poziomu
  • Odpowiedz
Tyle w Tobie klasy co na wybiegu heterosexual fashion man

@Fan_Morawieckiego: widzę zabolało i dalej jadem plujesz. Podoba mi się jak pierwsze co ci przychodzi do głowy w temacie klasy to ubrania. Niezależnie jak modne i drogie ubrania sobie kupisz dalej pod spodem bedziesz plującym jadem frustratem. Daj sobie szanse, przepros i zacznij być lepszym człowiekiem.
  • Odpowiedz
widzę zabolało i dalej jadem plujesz. Podoba mi się jak pierwsze co ci przychodzi do głowy w temacie klasy to ubrania. Niezależnie jak modne i drogie ubrania sobie kupisz dalej pod spodem bedziesz plującym jadem frustratem. Daj sobie szanse, przepros i zacznij być lepszym człowiekiem.

@kremowka2137: Nie, nigdy nie będę Tobą. Mam to szczęście nie być frustratem takim jak Ty,
Pewnie dlatego, że coś mi w życiu wychodzi, a nie
  • Odpowiedz
Pewnie dlatego, że coś mi w życiu wychodzi, a nie same porażki jak u Ciebie

@Fan_Morawieckiego: Urocze jak musisz sobie wszystko tłumaczyć na zasadzie "ja zwycięzca - on przegrany", tylko dlatego że zwróciłem uwagę na twoją niską kulturę i nieeleganckie nawyki obrażania rozmówcy. Wiesz że mam rację więc uciekasz w ad personam. Wystarczy przeprosić i przyznać że przez stres nie dałeś rady zapanować nad swoimi prymitywnymi instynktami.

PS: Nie trudź
  • Odpowiedz
i znowu plucie jadem, uważaj misiu bo wrzodów dostaniesz. Wystarczy grzecznie przeprosić za swoje skandaliczne zachowanie i będzie po sprawie

@kremowka2137: Nie przeproszę Ciebie za te Twoje ohydne kłamstwa:

zawodowo mam lepszą sytuację od ciebie
  • Odpowiedz
@Fan_Morawieckiego: To nie jest kłamstwo, przejrzałem sobie twoje komentarze. Masz słabą stawkę za h i nadrabiasz to ogromną ilością dosyć ciężkiej pracy. A ja sobie siedzę i klikam w komputer jak mam ochotę. Nie bardzo tylko wiem dlaczego ciągle wyciągasz ten temat, kultura nie powinna być zależna od zarobków. A u ciebie z jednym średnio z drugim słabo.

Nie przeproszę Ciebie za te Twoje ohydne kłamstwa:

To skoro już ustaliliśmy
  • Odpowiedz
To nie jest kłamstwo, przejrzałem sobie twoje komentarze. Masz słabą stawkę za h i nadrabiasz to ogromną ilością dosyć ciężkiej pracy. A ja sobie siedzę i klikam w komputer jak mam ochotę. Nie bardzo tylko wiem dlaczego ciągle wyciągasz ten temat, kultura nie powinna być zależna od zarobków. A u ciebie z jednym średnio z drugim słabo.

Nie przeproszę Ciebie za te Twoje ohydne kłamstwa:

To skoro już ustaliliśmy że to nie
  • Odpowiedz