Wpis z mikrobloga

Takie #pytanie do obeznanych w fakturach unijnych. Klient z kraju UE kilka razy kupował towar na fakturę 0% VAT (WNT). Do faktury przedstawiał dokumenty firmowe, VAT UE i sprzedawca sprawdzał numer nip w bazie. Okazało się, że ten klient podszywał się pod firmę, której dokumenty okazywał a faktury niszczył. Oczywiście doszło do kontroli w tamtym kraju i właściciel firmy o niczym nie wiedział. Ktoś spotkał się z taką sytuacją i może podpowiedzieć co sprzedawca może zrobić w takiej sytuacji? Domyślam się, że będzie egzekwowana dopłata podatku, ale zastanawiam się, która strona zostanie obciążona i jakie konsekwencje będą dotyczyć oszusta. #ksiegowosc
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@whitewolfik: nie miałem styczności z takim wałkiem, jestem bardzo ciekaw konsekwencji, z powodów zawodowych ;)

O ile sprzedawca miał komplet dokumentów to co ... ciężko go posądzić o wyłudzenie. No może jeżeli nie dopełnił należytej staranności ...
  • Odpowiedz
@whitewolfik: Czynność opodatkowana została potraktowana jak dostawa wewnątrzwspólnotowa. Podatek należny jest w kraju sprzedaży i obciąża sprzedawcę. Skoro sprzedawca został wprowadzony w błąd może się tym bronić przed konsekwencjami karnymi, ale podatek to on źle naliczył.
  • Odpowiedz
zastanawiam się, która strona zostanie obciążona i jakie konsekwencje będą dotyczyć oszusta

@whitewolfik: Oszusta już nikt nie znajdzie, więc wiadomo, że on konsekwencji nie poniesie.
A możliwe konsekwencje dla sprzedającego - brak prawa do odliczenia vat od zakupu sprzedanych towarów i konieczność zapłaty VAT według stawki krajowej.
  • Odpowiedz
@whitewolfik: w jaki sposob dostarczony był towar? Każda firma ma adres, jeśli wysyłka była na ten w vies to osuzst musiał działać w porozumieniu z tamta firmą. Jeśli inny to sprzedawca nie dopełnił obowiązku, jeśli dostawa nie była wysyłkowa to ktoś musiał potwierdzić odbiór towaru, to też łatwo sprawdzić czy był osoba upoważnioną.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rejend: nieprecyzyjnie się wyraziłem. Zakup był na miejscu ale towar był przekazany firmie przewozowej. Jest na przewozówce firma, podpis kierowcy i adres docelowy jak w vies
  • Odpowiedz