Wpis z mikrobloga

Cześć jestem nowym graczem, od wczoraj gram w gwinta, jestem uzależniony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Proszę o pomoc bardziej doświadczonych graczy:
- na start gram sobie skellige. bardzo mi się podoba ta talia. jaka jest jej mechanika w późniejszej fazie gry? Okaleczenie wrogich jednostek? Lubię specjalność bohatera, który przyzywa tego kozaka ojcobójcę 11 atk.
- lubię również nakładanie na siebie liczników talii Królestw Północy. Fajnie się wszystko stakuje jak niegdyś honor w mmdocu. Wzmacnianie jednostek co rundę, bonusy itp.
- mam 35 kluczy, iść w księdze nagród ścieżką danej frakcji czy np. iść w wiedźminów?
Trochę się waham czy skupić się na skellige czy na NR. pomoc potrzebna
#gwint
  • 22
@Ponta: Imo skellige silniejsze niż KP, ale na twoim obecnym poziomie to i tak bez większego znaczenia.
Tu masz po jednym popularnym decku na frakcję:
KP https://www.playgwent.com/en/decks/0b830eef33efbc496c0afb2721623cbb
Skellige https://www.playgwent.com/en/decks/1ffa56485a1ed4249747ff7270823701

zobacz do którego brakuje Ci mniej kart, i na nim się skup. Po nowym roku powinien być patch balansujący ale w przypadku obu talii niewiele on jest w stanie zmienić, a obie dominują od poprzedniego dodatku.
@Ponta: Witamy, witamy.

1. Skelige bardzo spoko, polega głównie, tak jak napisałeś, na okaleczaniu jednostek (zarówno wrogów jak i swoich) oraz na odrzucaniu i wskrzeszaniu kart. Obecnie najbardziej popularna talia skellige to Lippy+Cerys -wypluwa mnóstwo punktów w jednej turze i może to powtórzyć, poprzez wtasowanie Cerys i tarczowniczek do talii.

Ojcobójcza Furia też jest bardzo silna, choć mniej popularna obecnie (dominowałą w poprzednim patchu, ale nadal dobrze się nią gra). Dowódca
@Ponta: Powiedziałbym, że NR jest świetne na niskich rangach, bo ludzie nie wiedzą, że ta frakcja jest bardzo silna w długiej rundzie 3 i zbyt łatwo oddają kontrolę, więc można sobie zapewnić kilka darmowych zwycięstw, nawet jeśli przeciwnik ma lepsze karty, bo nieupilnowany brązowy silnik NR jest w stanie wygenerować więcej punktów niż niektóre złote karty. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tylko pamiętaj, że nie jest to łatwa
@Ponta: Na poczatku Gwint "daje" duuuzo kluczykow za wykonane zadania. Wydawaj je na zloto w danym drzewku masz grudki zlota i takie sztabki, koncentruj sie na sztabkach bo sa najbardziej oplacalne i kupuj beczki za te zloto. Nie chomikuj tych kluczykow, nie ma sensu. Ze skarawkow rob tylko legendarne karty (te za 800)bo ciezko je w beczkach wylosowac. Szybko zrobisz mocne talie, wystarczy grac w gre.
@Ponta: lepiej idź w jedną frakcję, żeby mieć jakąś dobrą talię musisz mieć w niej 6-8 legendarnych kart, a że większość tych kart to będą pewnie frakcyjne, to nie będą pasować do innych. Polecam ci pisać na tagu którą kartę legendarną wybrać z beczki, zawsze ci doradzimy

@Ponta: Pamiętaj, że do Cerys potrzebujesz też 2 tarczowniczki + Lippiego + jakieś tutory, a do Lippiego dobrze mieć płotkę + pieska + Morkvarga + ... ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tak więc na start lepiej iść w Hemdalla, bo to proste, ale skuteczne kombo z Ojcobójcą.
@KK44: @FalafelNaWynos: @EissIckedouw: Koledzy mam już mały postęp i nauczyłem się trochę grać pod ojcobójcę. Mam kilka kluczy i tu pytanie czy iść dalej w drzewo skelige innego bohatera czy np. mogę w ST, bo tam podobno najbogatsza ścieżka w złoto. Gdzie wydać te klucze?
@Ponta: chyba nie ma większego znaczenia jakie drzewko maksujesz, dalsze gałęzie drzewek dają głównie skiny dla dowódcy, a złoto i tak możesz wymienić na dowolne beczki.
@Ponta: W 2 dni zrobiłeś już taki deck? Szybko ci idzie. :P

Orzełek spoko, bo łatwiej wyciągnąć Hemdalla/Haralda i dzięki twojemu dowódcy praktycznie zawsze możesz go aktywować. No i ma Echo, czyli można go użyć 2 razy w dwóch różnych rundach.

Z drugiej strony, tak jak mówisz, jest kilka fajnych epików, więc może lepiej zrobić sobie 4 karty epickie niż 1 legendarną - np. Skjordala, Skjalla, wściekłą szarżę, rejzę albo wyciąg
@KK44: Kocham tę grę. Ten deck zajął mi dzień. Wyciąg mam, tylko że z tego co gram to te rębacze dostają bonus tylko jak atakuję jednostkę a mam ich tylko dwóch dlatego z niczym mi się ten wyciąg nie combi.