Wpis z mikrobloga

Wychodzi na to, że nie jesteś liberałem i zgadzasz się z OPem, tylko nie zrozumiałeś hiperboli na memie.

@Morderczy_Morszczuk:
1. Zmowy cenowe i monopole nie są korzystne dla wolnego rynku
2. Normlane jest, że pracodawca stara się maksymalizować zysk, również poprzez płacenie jak najmniej przy zachowaniu jak najwyższej jakości produktu/usługi
3. Nikt nie zmusza ludzi do pracy dla konkretnego pracodawcy.
4. Nie zgadzam się z OPem. Wpis sugeruje, że pracownik nie
via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
@Gaku745: I to jest piękne - robisz prostą pracę, którą może robić nawet małpa po przyuczeniu, to dostajesz te przykładowe $2.
Masz lepsze kwalifikacje to zawsze będziesz dostawać więcej, chyba, że inni też zaczną poprawiać swoje kwalifikacje. Najpiękniejsze prawo popytu i podaży w praktyce.
@Borat1991: Nie mam nic do różnic w wynagrodzeniach, po prostu rynek nie wynagradza w stylu

pan Mirek się dużo uczył, to zasługuje na wyższe wynagrodzenie

bo wystarczy import ekspertów z zagranicy i już przestaje zasługiwać.
Po drugie

trzeba zabrać

Jeśli tak nazywasz podwyższanie wynagrodzeń, likwidację niestabilnych form zatrudnienia i wyższe podatki dla posiadaczy kapitału to tak, trzeba zabrać.
Pewnie usłyszę, że nie każdego stać na wyższe pensje - być może, ale
4. Nie zgadzam się z OPem. Wpis sugeruje, że pracownik nie ma wpływu na stawki proponowane przez przedsiębiorców co jest nieprawdą. Takie sytuacje jak zmowa pracodawców nie są normą, są karane i nie ma moim zdaniem potrzeby dodatkowych regulacji.

@Priya: wpis wyśmiewa przekonanie liberałów, że gdyby regulacji nie było to płace byłyby wyższe. Wpis nie może dotyczyć obecnej sytuacji, bo klasyczni liberałowie praktycznie nigdzie nie są u władzy. Tak więc OP
@DywanTv: w mojej aktualnej pracy mimo, że dokształcać się trzeba, maksimum na jakie można liczyć to 50 groszy więcej niż minimalna. To tzw. awans jaki otrzymałem. Nie, żebym nie spędził czasu na ogarnianiu kolejnych materiałów, na szkoleniach itd. Za #!$%@? nie chce się żyć kiedy jedyne na co można liczyć to marne grosze i zszargane zdrowie psychiczne.

Oczywiście można zmnienic pracę. Ale na 4 firmy w których pracowałem tylko jedna była