Wpis z mikrobloga

@Zarzutkkake: Czy jestem jedynym tutaj, który przelewy robi od razu po otrzymaniu faktury?

Wyjątkiem jest skarbówka/ZUS - tym mendom wysyłam przelew w ostatnim dniu o 23:55, tak żeby im jak najpóźniej dotarło.
  • Odpowiedz
  • 15
@GaiusBaltar jedyny nie bo często ja robię przelewy w tym samym lub następnym dniu. Szczególnie w hurtowni, gdzie mam pewien limit i nie mogę sobie pozwolić na późniejszą spłatę bo nie dostanę towaru ze względu na właśnie limit.

@mattz_ co powiesz na to, że rekordzista ma u mnie zaległość od 28 grudnia 2019 roku na 32.000zł ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 47
@mattz_ jak masz dużo dłużników to pomyśl nad usługą zwaną faktoria. Płacisz kilka stówek miesięcznie (zależy od pakietu) i faktoria wypłaca ci kasę do trzech dni a reszta cie nie interesuje. Potem tylko kontrahenci mają pretensje do ciebie bo przecież to twoja wina że upominasz sie o kase.
  • Odpowiedz
W dużych firmach często dzieli się dostawców np na kluczowych, bez których nie moglibyśmy prowadzić działalności i na pozostałych dostawców. Druga grupa może być oplacana np. raz na miesiącu czy raz na dwa miesiące. Nie ważne czy na fakturze wpiszemy sobie termin płatności 2, 7 czy 21 dni. Taka ciekawostka, o której nie wiedziałem jeszcze w zeszłym roku :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 11
@Zarzutkkake: ja to polskim klientom muszę cały czas wysyłać przypomnienia o zapłacie, "a bo wie pan teraz to tyle nie mam, to spłacę w 4 ratach co tydzień po 500 dobrze?" i podobne historie, a gościowi z Czech wysłałem pro-formę na 18k Euro, kasa była 2 dni później na koncie
¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Zarzutkkake: pytanie czy to jednorazowi klienci czy masz u nich kilka zleceń w ciągu roku? Jeśli jednorazowi to w------e, za każdy dzień opóźnienia naliczaj odsetki. Jak regularni to ucinalbym rabaty...
Polscy przedsiębiorcy to rak. Jak można nie zapłacić faktury w terminie. Jeśli kogoś nie stać to niech nie zamawia usługi czy nie kupuje towaru. Gardzę takimi ludźmi...
  • Odpowiedz
@GaiusBaltar: Groszowe faktury puszczam odrazu, ale jak mam wypompować się z większej ilości gotówki to trzymam do ostatniego dnia ewentualnie jak klient końcowy mi zapłaci. Dostawca przecież tez ma towar skredytowany
  • Odpowiedz
@GaiusBaltar: a sprawdzałeś czy masz ubezpieczenie ważne?
Z tego co się orientuje to np. jak masz termin do 15 każdego miesiąca to 23:55 nie możesz wysłać tego 15 bo sesja wychodząca jest dopiero na kolejny dzień.
Tak więc musiałbyś wysłać 14, około godziny przed ostatnią sesją wychodzącą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeden dzień spóźnienia i nie masz ubezpieczenia przez kolejne 3 miesiące ¯\_(ツ)_/¯
Swoją drogą tylko
  • Odpowiedz