Wpis z mikrobloga

zlałem z nad osadu i od razu zrobiłem foto także spokojnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) ewryting gona bi orajt ( ͡ ͜ʖ ͡)


@Wielki_Wladca_Wypoku: ale po co? cydr zlewa sie raz do butelek, im wiecej kontaktu z tlenem tym bardziej prosisz sie o klopoty

  • Odpowiedz
@niejestemjutuberem:

to jakie jablka kupowac

stare odmiany, mięsiste, o wysokiej kwasowości.
Antonówka, Renety - to cydrowe klasyki
Jersey, Lobo - daję im swój certyfikat jakości
Cortland, Ligol - są dość popularne, jak nie ma powyższych odmian to te też się nadadzą

Oprócz kwestii samej odmiany, istotny jest też moment zbiorów. Im później, tym lepiej, wczesne jabłka słabo nadają się do cydrów, lepiej poczekać na końcówkę zbiorów i wtedy zaopatrzyć się w
  • Odpowiedz