Wpis z mikrobloga

  • 15
Udało mi się pozyskać koji (japońska szlachetna pleśń, wykorzystywana m.in. do produkcji sake, sosu sojowego i miso) i przygotowalem swoje pierwsze miso.

Pierwszy raz bez eksperymentów:

2,3 kg ugotowanych ziaren soi;
0,8 kg ryżu zaszczepionego koji;
0,2 kg soli kamiennej niejodowanej;
0,1 kg wody.

Wszystko zmielone razem na drobnym sitku maszynki do mielenia i wymieszane. Teraz siedzi w kamionce - myślę że za 6 miesięcy do roku będzie gotowe.

#gotujzwykopem #fermentujzwykopem #miso #kuchniajaponska #soja
Idahoo - Udało mi się pozyskać koji (japońska szlachetna pleśń, wykorzystywana m.in. ...

źródło: comment_1608148108lS7okLFuZaRKENg9qAmUvt.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@zeek brązowa lub czarna pasta, w smaku zbliżona do sosu sojowego (składniki te same tylko do sosu idzie więcej wody i soli)
  • Odpowiedz