Wpis z mikrobloga

Takie pytanko.

Dlaczego wykopki tak pogardliwie wyrażają się o właścicielach samochodów leasingowanych?
Wam się wydaje, że te auta są za darmo?
Bardzo mnie to ciekawi, bo to częste zachowanie na wykopie, którego zrozumieć nie potrafię.
To niewiedza, zazdrość, głupota czy polackość?

#kiciochpyta #motoryzacja #samochody #pracbaza #leasing
  • 109
  • Odpowiedz
@alvaro1989: a co daje folia i powłoka? Że przy sprzedaży auto będzie się lepiej prezentować? Robisz prezent kolejnemu włascicielowi xD

Manual do hothatcha i tyle.

A jakiego hothatcha masz na myśli?
  • Odpowiedz
a co daje folia i powłoka? Że przy sprzedaży auto będzie się lepiej prezentować?

@cajar: yyy a samochód się tylko kupuje i sprzedaje? A co z eksploatacją i tym, ze samochód fajnie jak cieszy oko a nie wygląda jak donica?
  • Odpowiedz
@FELIX90: bo zwykły obywatel musi najpierw zapłacić podatek od wypracowanego wynagrodzenia a następnie znów zapłacić pełen podatek od samochodu. Przedsiębiorca może przejść na podatek liniowy i potem sobie jeszcze odliczyć pojazd od podstawy opodatkowania. Jest to nierówne traktowanie i pewnie dlatego budzi sprzeciw
  • Odpowiedz
@FELIX90: To już kwestia preferencji. Miałem okazje jeździć kilkoma i tak jak Leon Cupra, czy S3 były fajnymi daily driverami i #!$%@? jak dzikie to tak Civic Type R w manualu, który użyczył mi na weekend kumpel sprawił mi duuuuużo więcej frajdy. Pomijam już tu kwestie, że te skrzynie miały na początku problemy techniczne. Jedno co mogę na pewno powiedzieć to to, że hatch z ośką jest bezużyteczny na mokrym.
  • Odpowiedz
@FELIX90: są auta, które kupuje się sercem, a są takie, które kupuje się rozumem. Do tego dochodzi kwestia oczekiwań - jeden zapuści nowe RS6, a kto inny będzie dbać o pełnoletnie Audi A3. Bardziej chodziło mi o to, że ceny usług detailngowych są mocno oderwane od rzeczywistości - folia plus powłoka na auto to nierzadko 6-10k PLN. A to nawet przy aucie za 200k niemal 5% - czyli sporo. Można
  • Odpowiedz
  • 0
@klinQQ
@FELIX90 E tam, ja mam kupioną w lutym 13 letnią klasę premium ale nie uważam żeby leasing był zły :P
To znaczy, nie opłaca się go brać jeśli nie bierzesz z ASO, bo z salonu się opłaca. Natomiast myślę że niechęć jest spowodowana właśnie warunkami jakie proponują leasingodawcy prywatni... No i oczywiście trochę cebulactwo.
W każdym razie ja wiedziałem co biorę i nie zamieniłbym tego auta na nic innego
  • Odpowiedz
@cajar: Wosk nie chroni lakieru przed zarysowaniami i odpryskami. Folia na maskę kosztuje ale później nie trzeba jej malować co tez swoje kosztuje. Jednego się niestety nie uniknie. Polaczkow obijajacych drzwi pod marketem. Na to żadne zabezpieczenia nie pomagają ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@CrashBack Nie zgodzę się, auta z dużymi silnikami często mają małe przebiegi, auto moich rodziców kupione z przebiegiem 180k km po 8 latach u nas ma 220k bo jeżdżone było w dużym mieście tylko do pracy i sklepów. Częściej duże przebiegi mają auta klasy średniej z silnikami które mało pałą.
  • Odpowiedz
@FELIX90: Ja tez ‚hejtuje’ pracodawcow ktorzy biora w leasing oczywiscie jakas dobra bete/audi/merca jednoczesnie #!$%@?, ze nie ma hajsu na podwyzki, szkolenia itd. A prawda jest taka, ze moga jezdzic octavia, co juz tez jest fajna fura za 1/3 tego hajsu. Sam jak prowadzilem firme to wzialem sobie fabie w kombiaku z dsg i jezdzilo sie naprawde przyzwoicie. Nikt nic nie ma do tego, ze wlasciciel firmy jezdzi nawet i
  • Odpowiedz
@cajar: Folia chroni za to bardzo dobrze. słuchaj no nikt nie każe ci nakładać powłoki czy folii. Ja od paru lat się zajmuje detailingiem i wosk to jest fajna sprawa żeby się pobawić dla przyjemności i dla samego efektu wizualnego. Tak jak pisałem te lakiery są teraz robione a gówna i szkoda pary stad się zastanawiam nad folia na najbardziej narażonych elementach.
  • Odpowiedz
@calka-rekurencyjna: @FELIX90: 2 sprawy: wyjazd za granice i danie komuś samochodu do poprowadzenia. Dodatkowo dużo ludzi bierze leasing byle by sobie wrzucić w koszty i odliczyć od podatku zamiast nie brać leasingu i mieć pełną kwotę raty w kieszeni. Leasing spoko ale gdy ma się wolną gotówkę na ratę tak to ja np wole kupić używane auto za gotówke ale nie mieć wiszącego nad sobą banku. Natomiast ogólnie
  • Odpowiedz
@Shinlim: brzmi jak patologia z jakiegoś wschodniego województwa z dużym bezrobociem. Nie ironizuję, znam.
Generalnie nie mówiłem o takiej sytuacji. Wykopki zawsze mówią, ze w leasing to taka bagatel, nic takiego.
  • Odpowiedz
@mirasKo-Kalwario: wyjazd za granicę jest problemem? Z jakiej racji. Ja mam zakaz jazdy na Białoruś tylko a tak to nikogo to nie obchodzi. Danie komuś prowadzić tez nie jest problemem. Najbliższym możesz dawać bez problemu. Pożyczasz często koledze auto? Napisz o tym leasingowi, mój nie ma z tym problemu byleby kolega pijany go nie rozbił. Dalej - nie znam ludzi którzy kupują samochody tylko dla kosztu. Biorą samochód bo mają
  • Odpowiedz
bzdura. Nieruchomość nie jest własnością banku podczas kredytu.

@BajerOp: Taka własność, że bez zgody banku jej nawet nie sprzedasz, a jak stracisz pracę to Ci szybko udowodnią, że ta własność to całkiem ulotna jest ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@FELIX90: Dlaczego ktoś miałby się pogardliwie wypowiadac o darmowym samochodzie? Mi leasing się kojarzy odwrotnie - wydajesz w ciul hajsu na nie swój samochód. Gdy ja kupowałem swój samochód to kumple brali auta w leasing i już pięciokrotnie więcej wydali hajsu niż ja.
Tzn ja jestem tolerancyjny, jak ktoś chce sobie brać w leasing to spoko, ale nie rozumiem tego, bo to najzwyczajniej w świecie jest kosztowna opcja. No chyba
  • Odpowiedz