Wpis z mikrobloga

Od wczoraj walczę z prockiem FX-6350 przyklejonym do radiatora (chłodzenie BOX i prawdopodobnie jeszcze fabryczna pasta), jakoś zapomniałem że to nie podstawka LGA z zabezpieczeniem no i procek wyszedł z radiatorem... nóżki na szczęście proste. Dotychczas próbowałem już:
- podgrzewanie radiatora suszarką, w żaden sposób nie wpłynęło to na pastę
- mrożenie do -20 stopni, jw.
- spryskiwanie izopropanolem, to dało dotychczas najlepsze rezultaty, udało się usunąć widoczną pastę patyczkiem do uszu, niestety nie ruszyło tej pod prockiem.
Odstęp między procesorem a radiatorem jest minimalny, nie mieści się nawet żyletka.

Zastanawiam się, czy po prostu nie zanurzyć całego procka z fragmentem radiatora w pojemniku wypełnionym izopropanolem i dnem zabezpieczonym jakąś gąbką (jakby procek postanowił odpaść). Do piekarnika nie ma sensu tego wkładać, skoro zmiany temperatury nic nie dają. Tak to wyczerpały mi się już pomysły (,)
#komputery #elektronika #pytanie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@qbaqbaqba: z tym skręcaniem, to może nie być głupie, tzn. gdyby zamiast probowac go oderwac, to probowac ukręcic, moze pasta sie skruszy i zacznie puszczac. Jak wyjmowałem tego typu procka z gniazda a w gore nie szedl, to zawsze staralem sie pokręcac minimalnie wprawo lewo i w koncu sie udawalo, kiedys tez wyjalem z procem :)
  • Odpowiedz
@cacum3: No właśnie żyletka za bardzo nie chce wejść :(
@balrog84: też nad tym myślałem, ale nieco obawiam się o wytrzymałość PCB. Ukręcać to mogłem próbować jak jeszcze procek siedział w gnieździe, teraz to już po balu.
@rybeczka: nie mam za bardzo jak wsadzić cokolwiek między procek a radiator.
  • Odpowiedz
@qbaqbaqba: Przyłóż coś płaskiego z boku do IHS pod radiatorem i ruszaj na boki. W tym miejscu możesz użyć dużej siły. Za procka lepiej nie łapać bo ihs klejony i może zostać na radiatorze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Udało się () Podszedłem do sprawy inaczej, udało mi się skalpelem wydłubać trochę pasty w narożniku (ze 3 mm wgłąb), dzięki czemu mogłem włożyć tam płaski wkrętak precyzyjny. Po podważeniu procek wystrzelił i upadł na podłożony styropian IHSem do dołu. Jedyne straty to rysa na coolerze (ale poza punktem przylegania procka) i lekko skaleczony palec ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Teraz zobaczymy
  • Odpowiedz