Wpis z mikrobloga

Czemu teraz jest taki młyn jeżeli chodzi o podzespoły? Wszystko podrożało, w sklepach są braki kart graficznych. Za Kompa, którego chciałem złożyć sobie w lipcu dałbym 4000 zł, a tera prawie o klocek więcej plus ponad miesiąc czekania na dostawę kart graficznych.
Jest sens czekać do nowego roku i wtedy złożyć sobie kompa? Myślicie, że podzespoły potanieją i te braki z kartami się ogarną?
Już nie wiem co robić( ͡° ʖ̯ ͡°)
#skladamkomputer #komputery #pcmasterrace
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@g0rzki: Sam polowałem przez ostatnie dni na grafikę i jeśli chodzi o ceny to wszystko jest ok 20% droższe i do świat się to napewno nie zmieni, a jeśli chodzi o dostępność to sklepy zaopatrują się na dany model raz na kilka dni po kilkanaście sztuk wiec po prostu trzeba stałe monitorować dostępność w sklepach
  • Odpowiedz
@g0rzki: mała podaż ultra wysoki popyt bo ludzie siedzą po domach i się nudzą. Do tego grupa przedsiębiorczych programistów wynalazła sposób na zarabianie przy użyciu botów. Jak mają cały garaż pełen 3080 albo PS5 których nigdzie indziej nie ma to mogą wołać 2x-3x taką cenę a i tak jest kolejka chętnych.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@g0rzki: no ja bym poczekał, strzelam że styczeń-luty i karty będą bardziej dostępne to wszystko się jakoś unormuje. Teraz jest problem z podążą kart i od Nvidii i od AMD, wyszły też nowe procki i też bywają problemy z ich dostępnością (nowe Ryzeny są bardzo wydajne i pożądane). Do tego poza samymi kwestiami podaży ze strony fabryk jest sezon świąteczny więc zawsze dodatkowy popyt i wywindowane ceny w sklepach. Patrząc
  • Odpowiedz
@g0rzki: jak ci się nie pali to czekaj do lutego, wtedy dostawy powinny być większe=ceny powinny wrócić do normalnego poziomu. Niestety nałożenie się RTX/Radeona/Ryzenow/nowych konsol spowodowało co widać. I prawdopodobne sprzedanie zapasów nowych GPU do koparek też nie pomogło.
  • Odpowiedz