Mirki orientował się ktoś jak będzie wyglądać dostęp do służby zdrowia po 1 stycznia w #uk ? Dzisiaj chciałem ogarnąć przedłużenie karty EHIC i mogę przedłużyć do końca roku. Później trzeba będzie wyrobić inną kartę ale tylko jak się ma formularz S1 albo cos takiego. Nie do końca skumałem stąd pytanie ;)
@Bogdan191: dostep do słuzby zdrowia bedzie wyglądał tak samo jak do tej pory jeżeli bedziesz płacił podatki w UK. EHIC przestaje funkcjonować bo UK nie będzie w UE, trzeba będzie wykupywać dodatkowe ubezpieczenie.
@Bogdan191: pytasz o dostęp do służby zdrowia w UK czy dostęp do nagłych świadczeń w państwach UE w ramach EHIC dla rezydentów brytyjskich, bo nie do końca jest to jasne?
@Bogdan191: no to jak nie będzie dealu EU-UK, w ramach którego zostanie utrzymane uczestnictwo UK w EHIC, to będziesz musiał bulić za swiadczenia w PL nawet jakby nie upłynął termin ważności karty. Ewentualnie możesz kupić ubezpieczenie.
@chemik_kieszyk: na gov.uk piszą że jeśli jesteś EU national to będzie 'New EHIC' ale na razie jeszcze nie można aplikować. Wygląda na to że będziemy mieli lepiej niż UK nationals (✌゚∀゚)☞
@Bogdan191: @fruity: faktycznie, obywatele państw UE mieszkający w UK na koniec okresu przejściowego będą mogli uzyskać new EHIC wydaną przez UK, wynika to z przepisów Withdrawal Agreement przyjętego w styczniu. Mój poprzedni komentarz tyczy się więc osób niemających obywatelstwa państwa UE. Trzeba będzie zaaplikować o nową kartę, nawet jeśli stara będzie ważna.
Trzeba będzie zaaplikować o nową kartę, nawet jeśli stara będzie ważna.
https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-44850972