Wpis z mikrobloga

Miał ktoś może okazję konfigurować NAS od Synology pod Plexa z możliwością połączenia się poza siecią LAN? Np przez smartphone na internecie mobilnym?

Wiem, że potrzebuję do tego publiczny adres IP. Jak zrobić to tak aby był on podłączony jedynie do Plexa i aby całość była bezpieczna na tyle na ile to możliwe?

#plex #synology
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Trops mam nadzieję że uda ci się uruchomić i synology poradzi sobie z transkodowaniem tego czego nie otworzy natywnie sprzęt na którym będziesz oglądał :)
  • Odpowiedz
@marcindlug: Myślę, że da radę. Specjalnie stworzyłem dwa rodzaje bibliotek i przypisałem je do konkretnych użytkowników. Pierwsze dla siebie w sieci lokalnej gdzie są wszystkie bardziej wymagające pliki, które nie będą w żaden sposób transkodowane, tylko w oryginalnej wersji puszczane na TV. Drugie na których mam lżejsze, mniej wymagające wersje tych samych filmów właśnie po to żeby serwer nie musiał z nimi walczyć, albo żeby go maksymalnie odciążyć. Filmy które
  • Odpowiedz
@Trops a jesteś pewien że telewizor sobie z nimi poradzi? Jak coś to mogę wysłać zaproszenie na mojj serwer i potestujesz czy telewizor będzie w stanie odtworzyć - pamiętaj że nie tylko kodek wideo ale i kodek audio ma znaczenie.
  • Odpowiedz
@marcindlug: Dziękuję, ale to nie jest potrzebne :) Plex w sieci lokalnej śmiga mi już kilka dobrych miesięcy, więc wszystko dawno lokalnie przetestowane :) Zdarzył mi się chyba tylko raz, że z czymś sobie nie mógł poradzić. I to dlatego, że dałem mu do przetworzenia ważący "miliony GB" remux, 4K HDR. Jak ruszył to radził sobie, ale były momenty kiedy się na kilka sekund zatrzymywał. A to znaczy, że bufor
  • Odpowiedz