Wpis z mikrobloga

@md5sum: Samochodu zakupionego w Polsce nie trzeba przerejestrowywać. Obowiązkowe jest jedynie zgłoszenie nabycia pojazdu (można to zrobić przez internet).
  • Odpowiedz
@md5sum: W aktualnej sytuacji osobiście wysłałbym rozliczenie do skarbówki, zapłacił podatek na konto, zgłosiłbym kupno przez obywatel.gov.pl a przerejestrowanie olał. Chyba dalej jest to dozwolone, może ktoś mnie poprawi.
  • Odpowiedz
@md5sum: 30 dni... nie wiem co tam kolega wyżej pitoli ale auto zawsze trzeba przerejestrować.. chociaż teraz niby jest trochę więcej czasu przez pandemie.. ewentualnie jak masz auto z tego samego powiatu to tablice zostawiasz sobie ale i tak musisz je zdjąć bo muszą nakleić nowy hologram czy coś
  • Odpowiedz
@muse: > Na mocy ustawy z dnia 19 lipca 2019 o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. 2019 poz. 1579) wprowadzone zostanie pojęcie kary czekającej na kierowcę, który nie przerejestruje pojazdu. Ta będzie nakładana przez starostę, zasili budżet powiatu oraz może opiewać na kwotę oscylującą między 200 a 1000 złotych.
źródło: Infor
  • Odpowiedz
@Brygadzista: @OrzechowyDzem: @John_archer: nadal czekam na jakikolwiek adekwatny przepis.

Dla wielu wydziałów komunikacji, być może dla większości, jest to jednak równoznaczne z tym, że gdy przychodzi nowy właściciel auta do urzędu z informacją, iż kupił samochód, to jednocześnie składa wniosek o rejestrację tego samochodu. Dostaje nowe tablice rejestracyjne (nie dotyczy to jedynie pojazdów zarejestrowanych w tym samym powiecie), dowód rejestracyjny, itp. Płaci, dostaje pozwolenie czasowe, a
  • Odpowiedz
@muse: art. 78 ust. 2 Prawa o ruchu drogowym

2. Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o:

1) nabyciu lub zbyciu pojazdu;

2) zmianie stanu faktycznego wymagającej zmiany danych zamieszczonych w dowodzie rejestracyjnym.
  • Odpowiedz
@OrzechowyDzem: Przecież napisałem, że wystarczy powiadomić o nabyciu pojazdu, co można zrobić przez internet. Drugi podpunkt odnosi się do sytuacji, gdy auto zostało już przerejestrowane i dane właściciela/współwłaściciela się zmieniły.
  • Odpowiedz
@OrzechowyDzem: Tak jak wyżej napisałem, podpunkt ten odnosi się do np. zmiany adresu, nazwiska, rodzaju pojazdu, danych technicznych. Nijak ma się do obowiązku przerejestrowania pojazdu. Dalej życzę powodzenia w szukaniu adekwatnego przepisu, myślę że się przyda.
  • Odpowiedz
@muse: nie wiem o co Ci chodzi kolego. musisz zgłosić kupno, jak auto z innego powiatu to musisz zmienic tablice (ponoć niebawem mają to zlikwidować) ja rok temu kupowałem auto od typka z mojego miasta i również musiałem przy odbiorze dowodu dać babce stare tablice żeby nową naklejke nakleiła..
  • Odpowiedz