Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Spece od #komputery #windows #linux mam #pytanie

Jestem posiadaczem trzyletniego wspaniałego ( ͡° ͜ʖ ͡°) Asusa R541N-GQ151 o następujących parametrach:
Intel pentium r4200
4gb ram
500gb hdd
Intel hd graphics 505
Zainstalowany jest Windows 10.
Komputer włącza się z 10 minut, chrome kolejne 5 minut.
Nie da się na nim nic zrobić, często się wiesza, wyłącza, resetuje.
Próbowałem właśnie postawić na nim Chromium od Cloudready, bo wyczytałem, że to mega lekki system, a ten komp ma mi służyć jedynie do internetu i filmów. Niestety nawet ultralekki Linux się tnie i wywala. I jest kolejny problem, ponieważ wymagana jest konfiguracja obsługi DRM, aby oglądać platformy streamingowe, co mi się nie udało (działałem wg poradników).
Czy jest jakaś szansa, aby ten komp udźwignął jakikolwiek system?
  • 27
@Ebriel: Mint i Ubuntu mają największy procent szans na działanie out of box. Mają zintegrowane paczki non-free i dużo sterowników. Mint w wersji Xfce bym zainstalował bo to najlżejsze środowisko. Jak będziesz podmieniał dyski i wkładał odd bay to HDD w miejsce napędu DVD - one zazwyczaj mają wyprowadzone złącze SATA2 - SSD niech działa na SATA3 w domyślnym miejscu na dysk.
  • 0
@Pawlosek: szukając odpowiedniego dysku do tego lapka mam się kierować czymś szczególnym? Czy te dyski są na tyle uniwersalne, że każdy ssd do 2,5" wejdzie?
@Ebriel: Tak, w sumie oba systemy mają wersje live usb, więc możesz sobie obejrzeć jak o wygląda zanim zainstalujesz i wybrac która Ci bardziej pasuje. Mint ma tradycyjny interfejs graficzny zblizony do Windowsa, Ubuntu ma swój, zupełnie inny, bardziej nowoczesny, minimalistyczny, który jednak nie każdemu odpowiada.
  • 0
@malywodzu99: super, dzięki. Czyli rozumiem, że tworzę pendrivea z obrazem Minta i mogę go swobodnie sprawdzić załączyć przed startem systemu i go zainstalować z pozycji live usb czy to większa filozofia?
@Ebriel: Pobierasz obraz, pobierasz Rufusa, instalujesz na pendrive wskazując pendrive i obraz (ew. zmieniając z GPT na MBR - zależnie jak w BIOSie masz ustawione) i odpalasz bootowanie. System odpala się w trybie live i na pulpicie masz ikonkę do instalowania systemu.
@Ebriel: kłopot z wydajnością może być spowodowany przegrzewaniem się. Albo tona kurzu w wentylatorze i radiatorze, albo pasta termoprzewodząca już przestała się spisywać.
Jak odpalisz linuxa to wpisz w konsole: sensors, to będziesz miał info jakie są temperatury. Jak wolno biega, to powinno być poniżej 45'C, a pod obciążeniem poniżej 70'C. Choć to takie liczby pi razy oko. Procki są w stanie znieść do 100'C, ale powyżej 85'C to znak że