Wpis z mikrobloga

@lunga: Ciężko powiedzieć bo nie wiedziałem do końca co w nim jest. Autorski zestaw tj sami wymyślili proporcje. Myśle ze na grupie homebrewingu mozesz zapytać samą Dorotę. Ceny mają wysokie i jeszcze ta dostawa bez opcji paczkomatu...
@lunga znalazłem ()

słód pilzneński - 3,5kg
słód monachijski - 1kg
słód Carahell - 400g
słód Biscuit (50EBC) - 250g
słód Special B (350EBC) - 250g
słód Karmelowy ciemny (680EBC) - 100g
słód Barwiący (1400EBC) - 50g

Dodatkowo:
laktoza - 300g

Drożdże:
T-58

Chmiele:
Marynka - 30g
Lubelski - 18g

Przyprawy:
kardamon - 3 szt.
gałka muszkatołowa - 1 szt (5g)
cynamon - 5g
imbir
@MrPickles: Dzięki, że pamiętałeś.
Ale to Twój przepis i robiłeś, czy gdzieś znalazłeś i zachowałeś?
Bo te ilości (lubelski 18G) wyglądają jak przeliczone z czegoś.
Przyprawy rozumiem się odfiltrowuje z chmielem i na cichą już nic nie daje?
@lunga dokładnie tak, na cicha już nic po filtracji.

Przepis częściowo przeliczony częściowo sam dobrałem słód i składniki. Robiłem go 5 lat temu więc nie wszystko w 100% pamiętam ( )