Wpis z mikrobloga

: moja dziewczyna z celiakią je te chipsy normalnie. Tak samo zielona cebulka i solone.


@dziadek15: Ale sprawdza skład? Czy wychodzi z założenia, że przecież w ziemniakach nie ma glutenu?( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Nie możesz być pewny. Możesz tylko jeśli jest sprecyzowane, że nie ma glutenu

pewny możesz być tylko jeśli jest certyfikat.


@zjadlbym_kebaba: @matra: Na 100% tak. Jednak jeśli produkt, nie ma w składzie składnika naturalnie zawierającego gluten (np. bułka tarta). To można przyjąć, że produkt będzie albo bezglutenowy albo mało glutenowy. Bo niby mogą być zanieczyszenia - producent zawsze podaje informacje, że np. w zakładzie przetwarza się gluten, albo piszą "może
  • Odpowiedz
tu nie o ziemniaki chodzi, o przyprawy i aromaty chodzi


@dziadek15: No wiem, dlatego zapytałem czy sprawdza skład czy po prostu je :) Bo zielona cebulka kiedyś miała bułkę tartą w skłądzie.
  • Odpowiedz