Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki, myślę nad użyciem #raspberrypi pod automatyzację i nie jestem pewien czy to dobra pora na zakup malinki, więc zapytam bardziej wtajemniczonych. Czy wiadomo już coś nad nowym modelem? Wiem, że dużo osób narzeka na brak wbudowanego złącza SATA i konieczność korzystania z przejściówek, a tak się składa, że sam zamierzam podpiąć pod malinkę kilka dysków, więc być może ewentualny kolejny model byłby jeszcze bardziej wart zakupu.
Druga sprawa, jak wiemy wkrótce będzie #blackfriday i czy macie jakieś doświadczenie z zakupem malinki podczas tego eventu? Gdzie szukać dobrych przecen? Wiem, że podczas dnia liczby pi są atrakcyjne rabaty, ale może będzie coś podczas bf? Z góry dziękuję za pomoc.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KetchupMadero: w tym roku weszło rpi4, raczej przez jakiś czas nie będzie nic dużo mocniejszego.

Ma wystawione prawdziwe USB3, można tu podpiąć przejściówkę na sata:
https://botland.com.pl/pl/raspberry-pi-hat-ekspandery-wyprowadzen/17668-nakladka-z-dwoma-slotami-sata-dla-raspberry-pi-4b-seeedstudio-114992115.html

Jeśli chcesz dużo dysków to jest mnóstwo płyt głównych z wieloma portami sata, rpi to nie jest (i nigdy nie miał być) komputer taki jak desktop. I w porównaniu z PC ma dużo wad. Główną zaletą jest dostęp do niskopoziomowych interfejsów (GPIO, SPI, I2C) oraz małe
  • Odpowiedz