Wpis z mikrobloga

Potrzebuję porady jak doświetlić te sukulenty. Pokój zachodni, skierowany delikatnie w strony północy więc światło beznajdziejne o tej porze roku. Wysokośc między półkami 30cm, półki 110cm długości.

Myślałem o takich listwach led:
https://allegro.pl/oferta/tasma-listwa-led-5630-ip20-1m-plant-rosliny-72-led-8520527876
albo
https://allegro.pl/oferta/tasma-listwa-led-5630-ip20-1m-144-led-spektrum-9825714261

Pierwsza mniej lumenów lecz lepsze spektrum światła. Druga więcej lumenów lecz z przewagą białego światła. Zdaję sobie sprawę, że lumeny to bardziej wartość mająca znaczenie dla ludzkiego oka ale odpowiednie natężenie światła też zrobi tu trochę znaczenia. Przy prostych wyliczeniach mimo wszystko wychodzi dużo więcej luxów z drugiej listwy ale zastanawiam się czy nie lepiej zareagują roślinki na przewagę niebieskiego i czerwonego światła.
#ogrodnictwo #rosliny #roslinyowadozerne #oswietlenie #ogrod #domowyogrod
templlar - Potrzebuję porady jak doświetlić te sukulenty. Pokój zachodni, skierowany ...

źródło: comment_1604862750EYT0FnEk1Wvif3l0p7NT5k.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vic124: Csiiii, Białka tu nie mieszaj. Chciałem skorzystać z doświadczenia owadożerców, może też doświetlacie ¯\_(ツ)_/¯. Jak najbardziej się zimuje ale co nieco światła powinny dostać, u mnie w pokoju akurat tragiczna sytuacja pod tym względem.
  • Odpowiedz
@Vic124: O kurczaki, cena mnie zwaliła z nóg. Ta lampa ma 42w gdzie listwa z drugiego, mojego linka 35w. Na jakiej wysokości od roślinek ją masz? Jakie efekty?
  • Odpowiedz
@wiecejszatana: Ale przecież dokładnie takie dwie listwy led wkleiłem :D. Montował będę je na profilu alumioniowym, tak jak piszesz. Bardziej chodzi mi o kwestię więcej lumenów, gorsze spektrum vs mniej lumenów, lepsze spektrum
  • Odpowiedz
@templlar: gdzieś po środku jeśli chodzi o ilość watów na metr taśmy. Przydałby się do tego jakiś TIMER, bo przy tym świetle "filetowo czerwonym: trudno jest wytrzymać. Zawsze możesz dołożyć jeśli jest za mało.
  • Odpowiedz