Aktywne Wpisy
Shultzss +16
Ktos ma pomysl co to moglo byc? Poruszalo soe dosc szybko i po 5 min jiz nie bylo nic widac
#kosmos #ufo #elonmusk #kosmogadka #niebo
#kosmos #ufo #elonmusk #kosmogadka #niebo
panthererose +5
Dzisiaj byłam pierwszy dzień w nowej pracy, oczywiście dzień zapoznawczy nie tylko z obowiązkami, ale również z współpracownikami. Wdałam się w rozmowę z dziewczyną starszą ode mnie o 2 lata na temat związków i ogólnie relacji. Powiedziała mi, że zerwali z chłopakiem w kwietniu po 5 latach związku i wspólnego mieszkania u niego. Chciałam wyjść na empatyczną, dlatego zapytałam się jak daje sobie radę i czy jakoś udało jej się zapomnieć. Dziewczyna
W piątek(30.10.2020) zabrałem się do zlewania aipy na cichą (2 tyg) i warzenia saisona.
Co do aipy: 5blg (ciekawe czy na cichej coś dofermentuje), samo piwo zaskoczyło mnie tak mocną goryczką przed dosypaniem na zimnej reszty chmielu (choć nie wiem co się do konca uzyskuje chmieleniem na zimno, bardziej gorycz czy aromat?). Co dziwne na następny dzień jak troszkę zlałem przez kranik, piwo wydawało się jak by mniej gożkie. Cicha ma trwac 14 dni. Chmielić na zimno planuje przez 5-7dni, jak jest napisane w instrukcji (wczesniejszy wpis na moim tagu, notatniku: #browarze ).
SASION:
Słody:
Pilznenski strzegom 5kg
Pszeniczny 0,65
Monachijski 0,65
Zakwaszający 0,11
Chmiele:
Fuggles 0,25
Hallerton 0,25
Citra 0,30 - ten chmiel "wpadł" do gara zupełnie przez pomyłkę, nie był w planach. Piwo chciałem zrobić z gotowego przepisu, a w nim nie ma citry. Nie znam się jeszcze w ogole na stylach i zastanawiam się czy citra ma prawo się wkomponować w belgijskiego saisona? Logika mowi, ze skoro uzywa się słodu zakwaszającego, a citra ma chyba cytrusowy aromar, to może i pasuje? Dobrze kombinuję?
Pierwsze dwa dodane na 75 minucie, citra w 80 (więc chyba nie przekażą goryczki)
Woda: 21,5l, wysładzanie 16l (miało być 13, ale nie mogłem zejsc z blg rozteoru z wysladzania do 2, a podobno wtedy uważa się młuto za wysłodzone, przynajmniej ja tak zrozumiałem).
Zacieranie:
62oC 60min
68C 30min
74C 5min
Doprowadzenie do 78C
Gotowanie: 90min. Przed gotowaniem 11blg, po gotowaniu 13-14, do fermentacji zlane prawie 25l.
Drozdze: safbrew t-58
Fermentacja burzliwa: 14 dni
Fermentacja cicha: 14 dni.
Piwa było po brzegi garnka i bałem się wrzatku ściągać z wysokosci palników gazowych, więc nie przeniosłem do łazienki, a co za tym idzie, pieo studziło się "naturalnie" cała noc. Bez chłodnicy.
Jakieś cenne uwagi, opinie? Propozycje na trzecią warkę? Osobiscie rozważam doubble.
@karolhh: Jak to trzymasz w pokojowej to nie spodziewał bym się
Nachmiel na 2-3 dni, później stężenie olejków zaczyna spadać i zrób porządny cold crash (jeśli nie masz lodówki, to na zewnątrz) ( ͡º ͜ʖ͡º)
@karolhh
Co do doboru chmielu do chmielenia na zimno to wydaje mi sie że to tylko teoria, nie ma co szufladkować się do odmian wskazywanych wprost jako aromatyczne i zawierające więcej związków aromatycznych, vide Dziedzictwo z Browaru Perun nieprodukowane już od paru lat (chmielone mocno na zimno polską marynką, niesamowite piwo). Ostatnio też mi kumpel przyniósł single hop Iunga, chmielone również na zimno i świetne było to piwko, zupełnie
Możesz wystawić fermentor na noc na balkon i rano zabutelkować. Też tak robiłem
No i zadbaj o filtrację, tu masz trochę pomysłów
https://youtu.be/5qQcfjFd0Zw
Z moich subiektywnych obserwacji wynika też że piwo po CC szybciej jest dobre (eliminuje się sporo zawiesiny która bez