Wpis z mikrobloga

Hej
W moim starym aucie kiedys w podobny sposób zdeformowała mi sie opona zimowa, załozyłem wtedy że to ze starości. Wczoraj miałem znowu ta sama sytuacje też z zimowkami, podejrzewam że też były stare bo kupiłem je wraz z autem. Dodam że ciśnienie w oponach jest na odpowiednim poziomie.
Czy takie defekty wynikaja z starości opony czy też może ja w jakis sposób zle eksploatuje opony lub zle przechowuje? #samochody #opony
Eplan - Hej
W moim starym aucie kiedys w podobny sposób zdeformowała mi sie opona zi...

źródło: comment_1604398260FocoJZF4KCCT5PbK8T0IXI.jpg

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy takie defekty wynikaja z starości opony czy też może ja w jakis sposób zle eksploatuje opony lub zle przechowuje?

@Eplan: złe przechowywanie.
  • Odpowiedz
@Eplan zazwyczaj się to dzieje ze starości opon, ale głównymi przyczynami jest rozcinanie czy dziurawienie opon do konstrukcji przepasania metalowego, woda wchodzi, zamarza, odmarza podczas jazdy powodując szkody w konstrukcji opony, lekko rozwarstwiona pod wpływem wpadania w dziury, ruszania, hamowania, konstrukcja traci swój kształt. Tak na szybko z kibla z pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°) sory za błędy czy niedokładny opis.
  • Odpowiedz
@Eplan Run flat? Jak nie masz bmw i przystosowanych felg pod runflaty to sobie odpuść, po resztą troszkę stare, licząc że je skończysz za 3-4 lata czyli będą miały 8lat to troszkę sporo, ale w sumie te blizaki się szybko zużywają, kup sobie lepiej coś nie starszego niż 2 lata i raczej półkę premium bo jest różnica.
  • Odpowiedz
@Koniorro: Nie wiem czy nie powinienem kupić jednak czegoś 96V bo moje auto kreci trochę większe prędkości, tylko takie opony już są trochę droższe :/
  • Odpowiedz