Wpis z mikrobloga

@hippomasaz: No w końcu ktoś kto robi sos dłużej niż 15 minut. Jak opowiadałem różowej, że jak chce makaron na obiad to muszę wcześniej wstać i gotować kilka godzin to robiła wielkie oczy xD

Ale warto, naprawdę warto. Nie ma nic gorszego niż wodnisty sos pomidorowy, który smakuje jak woda po pomidorach, ale nie ma nic lepszego jak gęsty sos, który wygląda prawie jak przecier i smakuje obłędnie

Bardzo ładnie
  • Odpowiedz
@niochland: Oj warto, potwierdzam. Taki wodnisty sos też zjem, ale prawdziwe bolognese musi być gęste jak to z TVP, wtedy smak jest zupełnie inny ( ͡° ͜ʖ ͡°) Różowa jak jej pierwszy raz to zrobiłem to oczy miała, jak spodki i teraz regularnie się domaga tego cudu italskiej kuchni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kaczoor: wtf to mozesz miec jesli za bolognese uznajesz makaron z keczupem. Tsm powinny byc trzy rodzaje miesa, wino, marchew, seler, cebula, pomidory i to sie.ma.dusic przynajmniej ze dwie godziny.
  • Odpowiedz
@Viking-: jeśli pijesz do tego że nie makaron nie był wymieszany z sosem to różowa cyknela fotkę przed wymieszaniem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Niby powinno się w garze mieszać, ale już mi się nie chciało ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
No musisz przy tym stać i mieszać to bo się bardzo łatwo przypala


@hippomasaz: A próbowałeś zmniejszyć ogień i korzystać z pokrywki?
Absolutnie kocham ragu, robię je dość często i nigdy nie mam potrzeby mieszać czy delikatnie nawadniać częściej niż raz na 40 miniut.
  • Odpowiedz
@hippomasaz: technicznie ten sos to po prostu ragu i np. na Sycylii zamawia się to jako spaghetti al ragu (swoją drogą Włosi zdecydowanie częściej korzystają z tagliatelle).
No i właśnie Sycylijczycy lubią modyfikować tradycyjny przepis dodając np. gotowane jajko albo groszek do ragu.

A że Sycylia od VIII w. p.n.e. jest jednym wielkim tyglem kulturowym, to wykształcili sobie tradycję kuchni fusion ( ͡° ͜ʖ ͡°) Takie
michelney - @hippomasaz: technicznie ten sos to po prostu ragu i np. na Sycylii zamaw...

źródło: comment_1604244199rdI8tEQS3JfxGA6vlGgq11.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz