Wpis z mikrobloga

Mirasy z #programista15k #serwispc #administracja #admin #siecikomputerowe #sieci #administracja

trochę #chwalesie ale dostałem robotę w firmie IT która głównie zajmuje się serwerami/obsługą, budową, reagowanie na problemy. Większość oczywiście zdalnie. Ale również serwis bo takowy dobrze mieć. Dogadałem się że z moją aktualną wiedzą coś z tego może wyjść bym poszedł wyżej. z sieci podstawy znam. Ale już obsługę serwerów przy ogromnie dużej ilości użytkowników itp średnio. Widziałem co chłopaki robią i nie ogarnę tego za szybko w robocie. Chciałbym jednak ja już podjąłem decyzję troszkę po godzinach się podszkolić bo obiecująco wygląda a zawsze to wiedza dzięki której bez problemu wykorzystam u siebie w firmie lub w innej robocie.

Skąd brać wiedzę, tylko nie mówicie z google. Co na początek przestudiować?
Teoretycznie mogę mieć dostęp do maszyn wirtualnych i trzaskania ich ile wlezie.
Głównie mówimy na początek o windowsie bo więszkośc klientów stoi na windowsie. Na linux przyjdzie później pora

#kiciochpyta
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@compix: na udemy na pewno znalazłbyś jakieś sensowne kursy praktyczne. Btw wchodź przez incognito na udemy to będziesz miał niższe ceny
  • Odpowiedz
@TenNorbert: Daj znać na PRIV to troszkę mogę Ci podpowiedzieć bo jako serwisant pracowałe pierw 5 lat, potem poszedłem na swoje w inną branże ale częściowo ogarniałem swoich klientów. Teraz chciałem wrócić do IT ale serwis uważałem nie żywy. To prawda ale udało mi się ogarnąć firmę i w sumie w środę wpadłem pierwszy raz a od 1 listopada mam umowę.

@bb89: o dzięki! Jakieś książki warte? Typowo
  • Odpowiedz
Łącznie 5 ;-)
Nie licząc jako wolny strzelec bo tego było o wiele mniej. Z pełnymi etatami możliwe że 2-3 lata tego będzie ale nie zawsze to się obu stronom opłacało :P
  • Odpowiedz
@compix: Skad mamy wiedziec przy czym pracuje twoja firma, serwery klientow czy wasze, jakas chmura, moze azure? Co masz na mysli przez podstawy sieci? Co takiego wlasciwie sam potrafisz? Bez urazy ale google to podstawowe narzedzie do szukania roznych dokumentacji, troche jak chcialbys uczac sie obcego jezyka ignorowac slownik albo lata temu ignorowac encyklopedie kiedy nie bylo dostepu do google czy wikipedii.
  • Odpowiedz