Wpis z mikrobloga

@lab_rat: Ale jeśli hasłu poparcia towarzyszy komentarz że "ja bym sobie aborcji nie zrobiła", to jest to działanie NA SZKODĘ ruchu i protestu.

W Niemczech w latach 70 była słynna okładka STERN, gdzie kobiety pokazały zdjęcie i napisały "miałyśmy aborcję". W czasach gdy była ona w RFN nielegalna.

I to zadziałało. Bo tylko zmiana narracji moralno-obyczajowe może pomóc. Zalegalizowali, pomogło.
Dokładnie odwrotnie niż okładka na której byłby kobiety ktore napisałyby "NIE
grafzero - @labrat: Ale jeśli hasłu poparcia towarzyszy komentarz że "ja bym sobie ab...

źródło: comment_1604040497wYRZpg3icB3LNoKu4amFbd.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@graf_zero: ja myślę, że ze względu na to, że większość Polek ma umiarkowanie konserwatywne poglądy, akurat głosy kobiet, które nie zrobiłyby sobie aborcji ALE są za prawem do wyboru, są szczególnie ważne i ich eliminacja z dyskusji jest szkodliwa dla sprawy.

Inne kobiety, które się dyskusji przyglądają, widzą, że można być przeciwnym aborcji jako czemuś niemoralnemu, a jednak stanąć za prawem do wyboru.
  • Odpowiedz
ja myślę, że ze względu na to, że większość Polek ma umiarkowanie konserwatywne poglądy,

@lab_rat: Sęk w tym że są to poglądy przepojone hipokryzją. czego dowodzi turystyka aborcyjna. O hipokryzji konserwatystów w innych kwestiach nie wspominam.

I dlatego trzeba zmienić paradygmat. Zaś mówienie "jestem za, choć ja to nigdy" jedynie UMACNIA pozycję władzy. Bo pozwala zastosować jakiś moralny szantaż wobec osób "które same by nigdy aborcji nie brały"
  • Odpowiedz
Ale jeśli hasłu poparcia towarzyszy komentarz że "ja bym sobie aborcji nie zrobiła", to jest to działanie NA SZKODĘ ruchu i protestu

@graf_zero: Pieprzysz typowe skrajne głupoty. Kobiety z takim podejściem są najbardziej wartościowe w tym całym syfie, typowe myślenie inteligentnego człowieka, a nie skrajnego głupka. Ma swoje zdanie, swoje wartości, jednocześnie potrafi zrozumieć i postawić się na miejscu innych. Jest solidarna z innymi kobietami, wie, że ten wyrok TK jest
  • Odpowiedz
"aborcje nie ma, ale jest 50 tys nielegalnych"

@graf_zero: Skoro i tak mogą sobie zrobić nielegalną aborcję, to co się tak zależy na aborcji na życzenie?
  • Odpowiedz
Skoro i tak mogą sobie zrobić nielegalną aborcję, to co się tak zależy na aborcji na życzenie?

@doveo: Nie są hipokrytkami. Chcą aby prawo zgadzało się z rzeczywistością.
  • Odpowiedz