Aktywne Wpisy

karitto +590
Od dwóch miesięcy mieszkam w Kalifornii i robię pracę magisterską na Uniwersytecie Stanforda. Zostaję tutaj do końca lipca i pomyślałem, że kogoś mogłoby zainteresować, jak wygląda życie w Dolinie Krzemowej, więc planuję raz na jakiś czas coś tu napisać. Dzisiaj małe wprowadzenie.
1. Jak się tu znalazłem?
Na co dzień studiuję w Kopenhadze na DTU. Przeglądając tematy prac magisterskich, znalazłem bardzo ciekawy projekt. Okazało się, że laboratorium, które go oferowało, blisko współpracuje z
1. Jak się tu znalazłem?
Na co dzień studiuję w Kopenhadze na DTU. Przeglądając tematy prac magisterskich, znalazłem bardzo ciekawy projekt. Okazało się, że laboratorium, które go oferowało, blisko współpracuje z
źródło: Stanford
Pobierz
Tyrande +37
Uwaga. Zostałam po raz drugi mamą. Mam drugiego kota.
Jeszcze nie wiem jak go nazwę, jest parę propozycji.
Grzmichuj odpada.
Zastanawiamy się z niebieskim nad Heisenberg, ale trochę długie. Może macie coś lepszego? Devon rex.
#pokazkota #kot #smiesznykotek
Jeszcze nie wiem jak go nazwę, jest parę propozycji.
Grzmichuj odpada.
Zastanawiamy się z niebieskim nad Heisenberg, ale trochę długie. Może macie coś lepszego? Devon rex.
#pokazkota #kot #smiesznykotek
źródło: IMG_5074
Pobierz

postgres.public._WARNING.Hello,
I am a security researcher from Sweden,
having interest on web security and other focus areas.
Your PostgreSQL server(version 12.1), database
was breached by a 3rd party and files were backed up to cloud storage.
i blah blah blah
pisze o tym, żeby zapobiec wyciekowi danych mam zapłacić 0.1BTC i wysłać maila na jakiś tam mail z potwierdzeniem
Dodatkowo utworzył bazę danych z tabelą
please_read_me_xmg.public.warninggdzie prosi o kolejne BTCTo recover your lost Database and avoid leaking it: Send us 0.05 Bitcoin (BTC) to our Bitcoin address ... If you are unsure if we have your data, contact us and we will send you a proof. Your Database is downloaded and backed up on our servers. Backups that we have right now: [wymienił 3 bazy, któe tam są, poza postgres]. If we dont receive your payment in the next 10 Days, we will make your database public or use them otherwise.
Czego nie dopilnowałem w konfiguracji?
Wiem, że błędem było wystawienie portu na zewnątrz, ale jest to serwer VPS do zabawy testów, i często zaglądam co się dzieje w bazie, a nie mam ochoty z konsoli putty za każdym razem badać co się dzieje wolę podpiąć DBeaver.
Niestety mam iPlus i mam zmienne IP i nie mogę ograniczyć dostępu do pojedynczego IP.
Co poprawić jak żyć?
@6gcqG9nN58zhTK: @dam: jakiś tutorial w sieci znajdę do tego by po ssh się łączyć?