Wpis z mikrobloga

Mirki, może ktoś będzie mi potrafił wyjaśnić. Proszę o potwierdzenie moich teorii, bo nie potrafię znaleźć jednoznacznego wyjaśnienia. W różnych źródłach są różne nazwy i nie do końca rozumiem:

1. próg tlenowy - dochodzi do stopniowego włączania się w produkcji energii z przemian beztlenowych (produkujących m.in. kwas mlekowy) - zaczyna się produkować kwas mlekowy
2. próg mleczanowy - produkcja kwasu mlekowego rośnie szybciej
3. próg beztlenowy - lawinowy wzrost tempa produkcji kwasu mlekowego i szybkie zmęczenie

WB2 jest pomiędzy próg tlenowy i próg mleczanowy,
WB3 jest pomiędzy próg mleczanowy a próg beztlenowy?

#bieganie #trening #kolarstwo
  • 6
  • Odpowiedz
@freaked: próg mleczanowy to próg tlenowy czyli przemian tlenowych czyli aerobowy. Powyżej niego występuje wyższe stężenie mleczano ale organizm spokojnie nadąża z jego utylizacja. Potem jest próg beztlenowy czyli przemian beztlenowych czyli anaerobowy czyli stężenie mleczanu juz powyżej 4 mmol i kumuluje sie w mięśniach i nie nadąża sie z jego utylizacja. Wysiłek na tym progu to twoje ftp czyli z taka intensywnością nie dasz rady pociągnąć dłużej niż godzinę. A
  • Odpowiedz
@freaked: pomyliłem sie. Mleczanowy to ten drugi beztlenowy. Powyżej 4mmol. WB2 jest pod tym progiem. A wb3 jest na progu mleczanowym. Czyli wb2 pobiegniesz dużo dłużej niż godzinę i bedzie to kształtowało twoja wytrzymałość długodystansowa. A wb3 to albo bieg progowy albo wytrzymałość specjalna czyli rozbicie na krótsze odcinki np. 5x 1km. Ogólnie szybkość i wytrzymałość specjalna czyli taka nad progiem jak np. Przed meta na zawodach.
  • Odpowiedz