Wpis z mikrobloga

Mirasy, Mirabele :)

Moje 16 miesięcy na poszukiwanie działki budowlanej chyba zmierza do końca (okolice W-wy). Zawęziłem wybór do dwóch: Kobyłka (700m), Chotomów (1200m).

Cena ich jest taka sama. Z jakiegoś powodu Kobyłka (mimo moim zdaniem słabszego dojazdu do centrum W-wy) ma ceny z metra +50-100% względem tych w Chotomowie, więc można uznać, że to z grubsza równorzędne oferty. Dom planuję maluteńki, więc w sumie dodatkowe metry to i tak tylko więcej zbędnego trawnika do koszenia, chociaż oczywiście muszę brać pod uwagę wszystko, w tym wartość potencjalnej odsprzedaży, a pewnie wielu by kręciło nosem na widok wąskiej działki.

Jak wam się mieszka w tych okolicach? Co osobiście polecacie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
i czemu, do cholery, ta Kobyłka jest taka droga? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#nieruchomosci #dzialki #legionowo #chotomow #wolomin #kobylka #mazowieckie #dom
  • 61
  • Odpowiedz
@TypowyZakolak: tak, tylko pytanie czy tylko do centrum bedziesz jezdzic? bo jesli bedziesz chcial jechac gdziekolwiek indziej to i tak bedziesz sie przesiadac. Po prostu w jedne lokalizacje szybciej bedzie z jednego miejsca a w inne z drugiego. Co do ceny to mysle ze to wypadkowa wielu rzeczy, sa po prostu przyczyny dla ktorych jedne miejsca sa drozsze od innych. Sprawdz tereny zalewowe, a takze ogolna okolice dzialek - co tam
  • Odpowiedz
@mitsue: Właśnie wróciłem z oględzin okolicy. Niestety nie znalazłem ogłoszeń ;) najchętniej wziąłbym coś w tańszej okolicy np. stacji Kobyłka-Ossów (tam jest mniej "pałacyków" które robią cenę okolicznym terenom), ale nic nie mogę znaleźć ciekawego. Rzeczywiście dużo ładnych, pustych działek, ale bez ogłoszeń "sprzedam". Myślę, że niestety właściciele chomikują, bo lokaty nieopłacalne a cena ziemi rośnie. I nie będą chętni sprzedawać.

Sama Kobyłka robi bardziej pozytywne wrażenie, niż Chotomów - który
  • Odpowiedz
@TypowyZakolak: powiem tak, jozefow, sulejowek, a potem kobylka - jesli chodiz o ceny, trzeba dodac +100/200k o 'poziom' gdy cos kupujesz gotowego :) I tak samo komunikacyjnie, jozefow jest najlepiej skomunikowany. zarowno sulejowek jak i jozefow skm która robi roznice - bo jest konkurencja cenowa. Przed SKM ceny byly wysokie, teraz KM jets tansza od SKM. W kobylce nie ma SKM i ceny biletow sa bardzo wysokie. Co prawda jest prywatny
  • Odpowiedz
@mitsue: Patrzyłem głównie na południową stronę Kobyłki. Ogólnie fajne miasteczko, są chodniki, ulice oświetlone, często asfalt albo chociaż kostka. Dużo sklepów. Niestety ceny zaporowe, 400-600zł/m.

Chotomów 200-300zł/m, ale działki często są niestety bardzo duże, na nieoświetlonych drogach polnych, mediów brak. Wolałbym coś o wielkości 600-800m, a tam działki to często 1200-1500m minimum, czasem w szczerym polu. Do tego wielki dom weselny (restauracja Samba) w centrum miejscowości z salą bankietową na 1
  • Odpowiedz
@mitsue: niestety daleko do mojej pracy bardzo, ponad godzinę w pociągu bym musiał spędzić - jestem raczej uzależniony od prawej strony Wisły. Chyba, że ktoś mi odpali za groszę działkę np. w Piastowie, ale wiadomo, jakie tam są ceny - bliżej 500-700 PLN/metr ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@TypowyZakolak: Chotomów here. Poza tym, że sama wioska jest atrakcyjna jak Bagdad po wkroczeniu amerykanów to żyje się bardzo dobrze. Pociągiem najczęściej dojeżdżam z Legionowa gdzie jest elegancki P+R na kilkaset aut, a pociągi na Gdański/Centralny kursują co kilkanaście minut (w 3/4 przypadków da się usiąść). Market Janusza o którym wspomniałeś jest wbrew pozorom bardzo elegancko zaopatrzony (są nawet piwerka po 200 zł za butelkę). Super las, piękna okolica, dużo ścieżek
  • Odpowiedz
@patrykolos: dzięki za info! a powiedz, z ciekawości, mieszkasz gdzieś z grubsza w strefie rażenia wesel z "Samby" ? bo byłem ciekawy jak daleko się to niesie. Jeśli mieszkasz dalej niż kilkaset m od frontu restauracji (bo na tyłach mają pokoje gościnne), to pewnie nie usłyszysz.

Ja miałem dom weselny niedaleko mieszkania jako dzieciak. Jak się w nocy otwierało okno w sobotę to było konkretnie słychać disco polo, zwłaszcza, jak był
  • Odpowiedz
@TypowyZakolak: Kilometr - nie słyszę nic. Przypomniał mi się jeden mankament - ubogi dostęp do sieci wodociągowej i kanalizacyjnej. Ta aktualnie jest w budowie, jestem szczęśliwym posiadaczem rury z wodą (bez kanału), ale zdecydowana większość posesji ciągnie wodę z ziemi. Chociaż z tego co się orientuję nie jest to problem jedynie naszej wsi, a wielu podwarszawskich miejscowości (a często samej Warszawy).
  • Odpowiedz
@patrykolos: @Kokos:
Panowie polecacie jakieś osiedla domów czy segmentów w Chotomowie? Ostatnio byłem oglądać na Fiołkowej. Wrażenia takie sobie, pewnie przez brak drogi i ogólny brak porządku.
  • Odpowiedz
@Fabinho: To już Chotomów Północny, który od niedawna jest oddzielnym sołectwem. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mieszkam w południowej części (niedaleko Piusa), bardzo podobają mi się Polna, Ogrodowa i okolice nowej podstawówki.
  • Odpowiedz
@Snoxik: Tak, jasne że szukam i tam. Łajski jest b. drogi, często słabo skomunikowany bez samochodu, więc raczej odpada. Michałów Reginów i Wieliszew jak najbardziej OK jeśli przy stacji. Wieliszew jest dość rozległy i do tej stacji potrafi być nawet 3-4 km z buta, niestety.

Męczę ostatnio działki Michałów-Reginów, nie ma pociągu na Modlin (więc jedzie się te 5-10 minut dłużej, niż z Chotomowa), ale czasem lepsze ceny i ma ten
  • Odpowiedz
@Snoxik: @TypowyZakolak: A jak wyglądają ceny działek / domów w samym legionowie? Bo po ogłoszeniaxh widzę tylko segmenty na sprzedaż a z działek jakieś odpady w cenach 500pln/m2. Okolice stacji pkp legionowo przystanek albo pkp piaski wydaja się w miarę ludzkie i zielone nawet.
  • Odpowiedz
A jak wyglądają ceny działek / domów w samym legionowie?

@analboss: jak nie masz 400-500 tysięcy to zapomnij o "typowych" działkach w Legionowie. Ale bywają (rzadko..) okazje. Np. trzy miesiące temu pojawiła się działka 1200m^2 na ul. Gdańskiej za 330 000, 4 minuty piechotą od Legionowo-Przystanek. Nie wiem, co mi odwaliło, że tego nie kupiłem, byłem pierwszy i zacząłem wybrzydzać, że Chotomów bywa po <200 PLN za metr^2 chociaż dobrze wiedziałem,
  • Odpowiedz
@analboss: Niestety dostanie działki w Legionowie graniczy z cudem, ceny w sumie najwyższe w okolicy ale to raczej nie jest zaskoczenie.

@TypowyZakolak: a kiedy planujesz się budować? Może najlepiej będzie celować w okolice Zegrza i planowanego centrum komunikacyjnego?
https://gazetanowodworska.com/wydarzenia/wybuduja-centrum-komunikacyjne/

Obstawiam że trafisz tam teraz dużo tańsze działki i świetnie prosperujące na przyszłość. Jednak byłaby to po części zagadka, chociaż z tego co słyszałem włodarze chcą z tego zrobić swoją perełkę,
  • Odpowiedz
a kiedy planujesz się budować?

@Snoxik: jak tylko kupię działkę. Niestety, nie jest łatwo. Łatwo było 5 lat temu. Widzę w archiwalnych takie ogłoszenia np. z 2017, że płakać mi się chce. 300 000 za fantastyczne miejscówki koło Legionowo-Przystanek... echh. Teraz za to samo chcieliby +50% więcej. Szkoda, że moja pensja nie wzrosła o połowę w trzy lata...

Co do okolic Zegrza to raczej jest rzut monetą. Pracuję na kolei, wiem,
  • Odpowiedz
@TypowyZakolak: kurczę mimo że to Polska to aż tak wielkiego opóźnienia bym się nie spodziewał, dzięki za info :)

Od siebie mógłbym jedynie polecić dodatkowe szukanie na grupach na facebooku, akurat w tej okolicy wiem że było kilka działek, które nie pojawiły się nigdzie w necie, a właśnie na fb znajdzie się sporo osób obeznanych w lokalnej sytuacji i może poratują drogocenną informacją o nowej działce.

Życzę Ci powodzenia i dużo
  • Odpowiedz