Wpis z mikrobloga

Mirasy #emigracja #uk ma ktoś doswiadczenie z długoterminowa jazda autem z Polski tam? Są jakieś wymogi dodatkowego ubezpieczenia u nich czy cos?

Mam opcje niezłego dealu w PL, gdzie chwilowo przebywam ale ogolnie na dłuższa metę bede pare lat raczej tam i zastanawiam czy jest w tym sens.

No i tez jak z wygoda, czy idzie się tam przyzwyczaić do każdy z kierownica po „naszej” stronie.

#kiciochpyta #samochody
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mam opcje niezłego dealu w PL, gdzie chwilowo przebywam ale ogolnie na dłuższa metę bede pare lat raczej tam i zastanawiam czy jest w tym sens.

@Buntro: Nie ma sensu. Odholują Ci samochód. Wlepią mandat. I jeszcze zapłacisz za parking policyjny.
  • Odpowiedz
@Buntro można ale mogą być problemy taki jak przedstawił @motoinzyniere ale z drugiej strony Ja w UK miałem samochód z Polski przez 5 miesięcy i było bez emocji. Wszystko zależy jak trafisz. Generalnie lepiej mieć tutejszy samochód na dłuższą metę.
  • Odpowiedz
@Buntro: zupełnie bez sensu, mieszkałem w UK 5 lat. Możesz jeździć autem z Polski w UK do 6 miesięcy, potem trzeba wyjechać. I nie nie przechodzą cyrki w stylu "a ja to wyskoczę raz na 6 miesięcy do Francji i mam papier że wjechałem do UK nie dawno".

Lepiej sobie kupić auto w UK, są tańsze w dodatku dla Brytyjczyków taką barierą psychologiczną przebiegu auta jest 100k mil (tak jak u nas 200kkm). Auta z przebiegiem 100-110k mil (więc 160-176kkm) są stosunkowo tanie, a to nadal świeże samochody. Tylko znajdź dobrego, polskiego mechanika w okolicy.

A tu proszę przykład, Honda Civic 2014, benzyna, 106kmil/170kkm,
N.....s - @Buntro: zupełnie bez sensu, mieszkałem w UK 5 lat. Możesz jeździć autem z ...

źródło: comment_1603462850s1krVZnCIcuNxmGktGqm9f.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@motoinzyniere: @Yogi282: @Dejwi996: @Niles:

Dzięki za porady. Głównie moja motywacja jest taka ze na razie lockdown spędzam w PL pracując zdalnie dla Uk i troche mi doskwiera brak auta a z drugiej strony bez sensu tu cos kupować na miesiąc czy dwa. Ale chyba sobie dam siana
  • Odpowiedz
@Buntro: wiesz możesz zawsze kupić brytyjskie auto na brytyjskich blachach w Polsce od Polaka. Cały proces przerejestrowania i ubezpieczenia auta w UK odbywa się od lat online, tylko musisz podać adres na który mają wysłać nowy V5C. Więc kup tu, przerejestruj i ubezpiecz online, dokumenty wyślij do kumpla w UK i gotowe. Auto będzie na ciebie, zarejestrowane i ubezpieczone w UK więc będziesz mógł nim w Polsce jeździć przez 6
  • Odpowiedz
@Buntro: jeździłem polskim autem w UK 5 miesięcy i nie miałem żadnych problemów z policją. Jednak auto z kierownica po lewej stronie jest cholernie niewygodne, wyprzedzanie chociażby autobusu mega niewygodne, wjazdy/ wyjazdy z parkingów gdzie musisz odebrać bilet. Ewentualne problemy w razie stłuczki. Ogólnie nie warto.
  • Odpowiedz
@leopard: takie przykłady to sobie można w nos wsadzić bo one są na zasadzie: jest dobrze dopóki nie jest źle. Owszem widziałem wiele takich przypadków, w UK po miasteczku w którym mieszkałem chyba przez 3 lata jeździł Peugeot 206 na polskich blachach i nic mu nie zrobili, podobnie w Polsce, na osiedlu we Wrocławiu gdzie mieszkałem przez 2 lata widziałem starego Mercedesa S klasę na brytyjskich blachach, koleś nim jeździł
  • Odpowiedz