Wpis z mikrobloga

Śmiali się ze mnie jak wyjeżdżałem 10 lat temu. Że nie daję rady, że słaby jestem, że tchórz...
Przynajmniej dzisiaj budzę się rano i wiem na czym stoję i czuję się wolnym człowiekiem. Życzę wszystkim Polakom w Polsce takiego uczucia. Póki co cieszę się, że podjąłem taką decyzję. Jeszcze rok temu się wahałem. Dzisiaj już wiem, że niepotrzebnie. Smutne jest to, że to żadna satysfakcja patrzeć jak ten mój piękny kraj rozpada się na kawałki.
#protest #bekazpisu
Pobierz TwujKasztan - Śmiali się ze mnie jak wyjeżdżałem 10 lat temu. Że nie daję rady, że sł...
źródło: comment_1603412530zZAph4Gx5Xnuy6aJjj6VLZ.jpg
  • 65
@TwujKasztan: 1. Dawno na ulicy nie widziałem roweru z lat 80, a tymbardziej ze staruszka, bo w dzisiejszych czasach stare Wigry 3 są w cenie normalnego, używanego roweru. Nie wiem jak mentalnie się zatrzymałeś albo jakiego fifarafa zgrywasz, ale zakładów pracy gdzie zarabia się najniższa krajowa za pełny etat policzysz na palcach, bo znienawidzone biedronki, lidle, podwykonawcze firmy sprzątające te obiekty, Kauflandy, srandy, fabryki płaca przynajmniej te wspomniane przeze mnie 2500.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
@TwujKasztan: Wyjazd z Polski to najlepsze co mogło się mojej rodzinie i mi przytrafić w ostatniej dekadzie. UK nie jest oczywiście idealne, funty nie leżą na ulicy ale jednak żyje się łatwiej, spokojniej i w poczuciu znacznie większej wolności niż obecnej Polsce. Piękne uczucie kiedy przez tyle lat pobytu, w jakimkolwiek urzędzie byłem może 3 razy. No i jak to jest że tutaj jako imigrant jestem traktowany lepiej niż Polak w
Zazdroszczę. Gdybym nie wybrał drogi zawodowej w której ciężko wyjechać z kraju już bym to zrobił. Nie zmienia to faktu, ze cały czas walczę I czekam na okazję do przeniesienia sie wewnątrz firmy poza granice tego bagna :)
@TwujKasztan: @Davidozz: nie krytykuje emigracji bo kazdy robi ze swoim zyciem co chce. Zreszta sam rok siedzialem na projekcie w Azjii. Ale wrocilem do Warszawy bo tu sie wychowalem mam rodzine i wszystkich znajomych. Kazdy kraj ma swoje wady i zalety, ale w Polsce tez mozna prowadzic dobre zycie i zarabiac na poziomie Europejskiej klasy sredniej. Opinia o Polskiej emigracji nie jest dobra bo jednak 95% to sa ludzie ktorzy
@TwujKasztan Przyjechałem teraz na 6 tygodni do Polski i najbardziej mnie irytuje, że w Polsce o wszystko trzeba walczyć. Nawet w głupiej piekarni trzeba bułkę ze śliwką oglądać, bo jak się nie obejrzy to babecce 'się wybierze' taką bez jednej śliwki, dzień w dzień. Z technikiem z Orange, z zakładem energetycznym, z sąsiadem,ciagle o wszystko. Nie wiem, moze to ta mityczna wiara, że robienie wszystkim zawsze pod górę zrobi silne społeczeństwo.
ze mnie tak samo się śmiano. Że emigrują tylko nieudacznicy i Ci którym się nie chciało uczyć. Że na zachodzie to będę popychadłem, którego nikt nie będzie szanował.

@Samael2: Ze mnie tak samo, znajomi się śmiali, że teraz jestem "klasa pracująca" bo pracuję fizycznie na zachodzie, zamiast zapieprzać za 2k do ręki, z czego połowa pod stołem, w biurze u jakiegoś Janusza, tak jak oni.

Chciałabym powiedzieć, że teraz ja się
@TwujKasztan: o #!$%@? brak argumentów i głupie filmiki, No cóż, jak dobrze ze pod Twoim postem jest więcej osób myślących podobnie do mnie. I tak jak pisalem, dalej sobie żyj w swojej ziułkolandii, dalej oszukuj sam siebie jak to Ty dobrze nie masz, ale proszę Cie. Nie wypowiadaj się na temat Polski zachwalając obczyzne.

Bo nie robisz #!$%@? nic, żeby u Ciebie było lepiej :)
@borjaki: Jasne. Możesz jechać do Czech robić aborcje. Na Słowację zakładać firmę. Do Żabki w niedzielę niehandlową. Nie musisz jeść w restauracji. Możesz gotować w domu. Nie musisz jechać do mechanika. Możesz wymienić olej u kumpla na kanale. Ja miałem zwyczajnie dosyć bycia kombinatorem. I to nie po to, żeby dojść do grubej kasy lub władzy tylko po to, żeby móc żyć jak człowiek.
@azertyazerty

@TwujKasztan: Ale bierdolisz. Pewnie piekna Anglia, wiec: zycie praca-dom bo znajomych zero oprocz innych polaczkow a najwazniejsze to dom z cegly na kredyt lub splacony, zarcia fhvj, samochodzik no i wyjazd do Tunezji aby miec zdjecia na FB.

Jak mnie wkurviaja tacy bajkopisarze. Pluje na wszystkich polaczkow ktorzy mowia ze jest lepiej w UK czy innej Norwegii niz w Polsce, bo nie jest. Jedynie dla robaka jakimi jestescie, bo tutaj
@Pulton: Nie zrobiłem nic? To co robię jest na moim rozliczeniu podatkowym.
Wybacz mi, że nie chciałem walczyć o ten kraj przy każdej możliwej sprawie w urzędzie, instytucji a nawet robiąc reklamacje na buty, która mi się po prostu należała.
Można żyć inaczej. Mój wybór, moje życie.
Jestem szczęśliwy. I nie wiem dlaczego to zdanie wywołuje w ludziach złość.
@TwujKasztan: tak tak, procedura reklamacji butów na pewno tylko została #!$%@? w tej przeklętej Polsce, wcale nie została narzucona przez zagranicznego producenta XDDD

Wiesz co, dobrze ze Ty tam jesteś, nie wracaj prędko, a najlepiej nigdy. Bo tak się gubisz w swoim szczęściu, ze aż myslisz ze ktoś tu się złości z powodu Twojego dobrobytu, który każdy ma w dupie xD

Po prostu zrozum, ze tu nie zyje się wcale tak