Wpis z mikrobloga

jest tu jakiś spec od modelu danych? potrzebuję w jednej tabeli mieć dane szczegółowe i jednocześnie móc policzyć dla nich dane o jeden stopień bardziej ogólne. na ten moment zakładam, że potrzebuję dość skomplikowanej formuły opartej o calculate w DAX, ale na razie jestem zielony w temacie...
#excel
  • 6
@Pan_Cerny: tak właśnie chcę zrobić. jest sklep, a w sklepie 2 lodówki. w każdej z nich może, ale nie musi być produkt. W sytuacji, kiedy produkt jest tylko w jednej lodówce, chcę widzieć 100% dostępności produktu w sklepie, 100% w jednej lodówce i 0% w drugiej lodówce. Niestety standardowo excel agreguje to tak, że dostępności na lodówkach są ok, ale sklep ma 50% w tym przypadku. Nie wiem jak to obejść.
Kurde, przepraszam. Zakręciłem się.

A jakby tak mieć tabelę produktów, w której są i lodówki i te produkty, które mogą być w lodówkach. Do tego mieć kolumnę, która opisuje, w której lodówce jest dany produkt?

Może jest ktoś tutaj, kto lepiej rozumie istotę problemu. Też bym się chętnie dowiedział.
@Pan_Cerny: myślałem o tym, ale w przypadku, gdy produkt jest w dwóch lodówkach, to co? możnaby info wyświetlać po przecinku, no ale wyglądałoby to słabo na slicerze, tym bardziej, że koniecznie chcę używać nazw własnych lodówek.

@ShortyLookMean: dla jednego sklepu tak, ale hierarchia wygląda tak: Polska (regiony i inne przypisania) -> sklep -> lodówka w sklepie. dla sklepu max zadziała, dla Polski chcę mieć średnią ze sklepów, więc nie zadziała.
@Quisto: nie rozumiem w pelni twojego problemu - moze to wina jezyka

Na tyle, na ile rozumiem, masz jakies tabele z danymi, np
Sklepy
-id, nazwa, adres, costam

Lodowki
- id, nazwa, sklep

Produkty
- id, nazwa, costam

Wypelnienie
- lodowka, produkt, ilosc

W bazodanowym podejsciu moalbys uzycie SQL: JOIN i GROUP BY by na przyklad zobaczyc w jakim sklepie sa jakie produkty (i ile).

Wiec bym chyba szukal funkcji odpowiadajacych
Pobierz
źródło: comment_16031438945cULUprusN9eHyhLiDq2Zz.jpg